Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα εάν εισβάλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα χάσει την πρόσβαση σε μεγάλα εξαγωγικά αγαθά.

«Η Ρωσία θα ήταν κατ’ αρχήν αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD αργά το βράδυ της Κυριακής. Θα επιβληθούν κυρώσεις σε «όλα τα αγαθά που παράγουμε και τα οποία χρειάζεται επειγόντως η Ρωσία για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, όπου κυριαρχούμε παγκοσμίως και δεν έχουν αντικαταστάτη», είπε.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση εισβολής, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο για άμεσες κυρώσεις.

«Η απόφαση για κυρώσεις είναι τόσο τεράστια και θα έχει τόσες επιπτώσεις, ώστε πρέπει πάντα να δίνουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό το παράθυρο είναι ακόμα ανοιχτό».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.

«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή