Σε μία επί της αρχής συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί διπλωματική λύση και να αποτραπεί μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι η σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μετά από συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου ομολόγου του, υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η Ψάκι σημείωσε ότι η συμφωνία ισχύει μόνον εφόσον η Μόσχα δεν εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Όπως έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος, δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε τη διπλωματία μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια εισβολή», ανέφερε η Ψάκι.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχτηκε κατ′ αρχήν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν μετά από αυτή τη δέσμευση, και πάλι, εάν δεν έχει συμβεί εισβολή. Είμαστε πάντα έτοιμοι για διπλωματία».

Οι ειδήσεις για πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν έρχονται καθώς ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή.

Η απειλή μιας επίθεσης από τη Ρωσία έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν και τις μετοχές να είναι ασταθείς.

Ο ευρύς δείκτης S&P 500 , ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, υποχώρησε 3,69% τον Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 4,8%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του Δυτικού Τέξας σημείωσαν άνοδο 4,2% τον περασμένο μήνα.

Πρωτοβουλίες Μακρόν

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε μπαράζ πρωτοβουλιών προκειμένου να αποφευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι επαφές Μακρόν

Αρχικά, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν έτσι ώστε να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα διπλωματική λύση στην κρίση.

Τις επόμενες ώρες ο Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, θα συνομιλήσει και με τον Τζο Μπάιντεν ενώ ο αμερικανός ηγέτης προήδρευσε την Κυριακή σε ευρεία σύσκεψη του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το ουκρανικό ζήτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τέλος επαφή και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Βρετανία διατείνονται πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα ρωσική εισβολή, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα