Μεγαλύτερα δημόσια έσοδα από φόρους περιουσίας στον μεγάλο πλούτο επιδιώκει η Σιγκαπούρη, ωστόσο, δεν λείπει ο προβληματισμός ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή κεφαλαίων, όπως δήλωσε στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Λόρενς Γουόνγκ.

Στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2022 συμπεριλαμβάνονται αυξημένοι φόροι για τα μεγάλα εισοδήματα που αφορούν μεταξύ άλλων δασμούς σε ακίνητα και μηχανοκίνητα οχήματα, με το σκεπτικό  όσοι κερδίζουν περισσότερα να πληρώνουν και περισσότερα.

Η Σιγκαπούρη, παγκόσμιος οικονομικός κόμβος για διαχείριση κεφαλαίων, εξετάζει ένα ευρύ φάσμα φόρων περιουσίας «πολύ προσεκτικά», είπε ο Γουόνγκ, όπως φόρους επί κεφαλαιουχικών κερδών και μερισμάτων, φόρο καθαρής περιουσίας σε φυσικά πρόσωπα.

Το πρόβλημα, όμως, αναγνωρίζει ο ίδιος, με τέτοιου είδους φόρους επί περιουσιακών στοιχείων είναι ότι ο πλούτος είναι κινητός και μπορεί να μεταφερθεί σε αλλού.

Δύσκολο εγχείρημα

Μεταξύ των αλλαγών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή σε σχέση με τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους μεγάλους εισοδηματίες που θα επηρεάσουν το 1,2% των φορολογούμενων με τους μεγαλύτερους φόρους. Από αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε πρόσθετα έσοδα για τα δημόσια ταμεία, της τάξης των 170 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

Όμως, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη άσκηση η εκτίμηση του πλούτου των ιδιωτών.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «στην ιδανική περίπτωση, θα θέλαμε να φορολογήσουμε την καθαρή περιουσία των ιδιωτών. Αλλά ένας τέτοιος φόρος δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί αποτελεσματικά».

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία έχουν σταματήσει να επιβάλλουν φόρους στον καθαρό πλούτο των φυσικών προσώπων και συνολικά ο αριθμός των χωρών του ΟΟΣΑ που το κάνουν έχει περιοριστεί σε μόλις 3, από 12 το 1990, σημείωσε ο ίδιος.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις σχετικές δυνατότητες, και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείει τίποτα, αλλά επί του παρόντος θα κινηθεί σε πιο ασφαλές πεδίο, αυτό της φορολόγησης της περιουσίας μέσω ιδιοκτησίας και πολυτελών αυτοκινήτων.

Οι φόροι ακίνητης περιουσίας θα αυξηθούν από 10%-20% για τα μη ιδιοκτησιακά ακίνητα, σε 11%-27% το 2023 και σε 12%-36% το 2024. Υψηλότεροι φόροι θα επιβληθούν και στα πολυτελή αυτοκίνητα.

Επί του παρόντος, οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι το «κύριο μέσο φορολόγησης του πλούτου της Σιγκαπούρης», είπε ο Wong στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

Έμφαση στη μη φορολογική ανταγωνιστικότητα

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στον αντίκτυπο του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στη Σιγκαπούρη, μια χώρα γνωστή για το φιλικό φορολογικό περιβάλλον της για τις επιχειρήσεις.

Όπως σχολίασε, η Σιγκαπούρη δεν βασίστηκε ποτέ μόνο στους φόρους για να καταστεί ανταγωνιστική στο πεδίο των επενδύσεων. Πρόσθεσε, όμως, ότι η χώρα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να ενισχύσουμε τα πέραν των φορολογικών κίνητρα, όπως οι υποδομές, τα εργασιακά και η συνολική ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να είναι πιο ελκυστικό, είπε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Σιγκαπούρη παραμένει ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γουόνγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δεν είναι αντίθετη στη συσσώρευση πλούτου, όμως «ως μέρος του ανανεωμένου και ενισχυμένου κοινωνικού μας συμφώνου, θέλουμε όντως όλοι να συνεισφέρουν το μερίδιό τους στους φόρους — και όσοι έχουν περισσότερα θα πρέπει να συνεισφέρουν με μεγαλύτερο μερίδιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...