Πίσω στη Βρετανία στέλνει η Σρι Λάνκα τα τελευταία από τα γεμάτα με χιλιάδες τόνους παρανόμως εισαχθέντων σκουπιδιών εμπορευματοκιβώτια.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τα απορρίμματα από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στη Σρι Λάνκα μεταξύ του 2017 και του 2019. Είχαν καταχωρηθεί ως «χρησιμοποιημένα στρώματα, χαλιά και κουβέρτες». Στην πραγματικότητα όμως, περιείχαν επίσης νοσοκομειακά απόβλητα, ακόμα και ανθρώπινα μέλη από νεκροτομεία, σύμφωνα με τελωνειακούς που επικαλείται το AFP. Κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια ανέδυαν έντονη δυσοσμία.

«Θα είμαστε σε εγρήγορση»

Τα 45 εμπορευματοκιβώτια που φορτώθηκαν σε πλοίο σε λιμάνι του Κολόμπο τη Δευτέρα αποτελούν την τελευταία παρτίδα των 263 εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν περίπου 3.000 τόνους απορριμμάτων.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες προσπάθειες εισαγωγής τέτοιου επικίνδυνου φορτίου, αλλά θα είμαστε σε εγρήγορση και θα διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε η επικεφαλής των τελωνείων της χώρας.

Τα πρώτα 21 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν ιατρικά απόβλητα επιστράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές της Σρι Λάνκα.

Τα σκουπίδια είχε εισαγάγει στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο μια τοπική εταιρεία, λέγοντας ότι σχεδίαζε να ανακτήσει τα ελατήρια από τα χρησιμοποιημένα στρώματα καθώς και το βαμβάκι, για να αποσταλούν κατόπιν εκ νέου σε κατασκευαστές στο εξωτερικό. Όμως τα τελωνεία δεν βρήκαν αξιόπιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια «ανάκτηση πόρων» όντως έλαβε χώρα.

Επιστρέφονται στις χώρες αποστολής

Το 2020 το Εφετείο της Σρι Λάνκα έκανε δεκτή την αίτηση ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος, να επιστραφούν τα απόβλητα στον αποστολέα τους. Οι τελωνειακές αρχές υποστήριξαν ότι όλα τα κοντέινερ είχαν εισαχθεί στη χώρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που διέπει τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών.

Οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν επιστρέψει επίσης εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια με απορρίμματα στις χώρες προέλευσής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης