Δεν έχουν μπει σε κλίμα ούτε εκλογικό, ούτε προεκλογικό οι αναλυτές όσον αφορά την Ελλάδα και προσώρας δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια εστίαση στο πολιτικό μέτωπο ή στις δημοσκοπήσεις, παρά την εγχώρια άνοδο του πολιτικού θερμομέτρου – λόγω των κομματικών αντεγκλήσεων που τροφοδοτεί η ακρίβεια. Βλέπουν πολιτική σταθερότητα και μετά το 2023 και ουσιαστικά δίνουν προσοχή στην ανάπτυξη και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Alex Muscatelli από τον οίκο Fitch μιλώντας στα «ΝΕΑ» προβλέπει συνέχιση της ανάκαμψης και το 2022, με την αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 4,1%, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιταχυνθούν φέτος, σημειώνοντας ότι η  συνιστώσα των επιχορηγήσεων ανέρχεται σε περίπου €18 δισ. (λίγο κάτω από το 10% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019). Μάλιστα, περίπου το 40% αυτών των επιχορηγήσεων θα δαπανηθεί το 2021-2023, ενώ το υπόλοιπο θα δαπανηθεί τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, όπως λέει, «θα παράσχει άμεση ώθηση στις προβλέψεις μας για τη συνολική ζήτηση, η οποία θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης», ενώ υπογραμμίζει πως αναμένουν παρόμοιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και για το 2023 (+4,0%). Την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία υπογραμμίζει και ο αναλυτής της Capital Economics Andrew Kenningham, τονίζοντας μάλιστα ότι η οικονομία ανέκτησε το χαμένο έδαφος νωρίτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και πολύ μπροστά από άλλες οικονομίες του Νότου που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο τουρισμός

Οι άμεσες προοπτικές, σύμφωνα με τον Kenningham, παραμένουν πολύ καλές. Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία δεν θα επιδεινωθεί ξανά προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη το 2022 λόγω των σημαντικών περιθωρίων του ελληνικού τουρισμού, τοποθετώντας τον πήχη στο 4,5%, σε σύγκριση με 3,5% στην ευρωζώνη συνολικά. Αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο ποσοστό.

Σπεύδει πάντως να ξεκαθαρίσει ότι εκτός από τον τουρισμό, υπάρχουν και άλλα θετικά, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στον τραπεζικό τομέα (πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων), το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες, καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα.

«Δεν βλέπω σημαντικούς κινδύνους για το μέτωπο της αγοράς κρατικού χρέους για το άμεσο μέλλον (τουλάχιστον 3-4 χρόνια), δεδομένου του πόσο περιορισμένο είναι τώρα το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και το δημοσιονομικό απόθεμα που έχει συσσωρεύσει η κυβέρνηση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στην πολιτική σταθερότητα, η οποία θεωρούν πως έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανοδική δυναμική της αξιολόγησης της Ελλάδας. Ο αναλυτής της Fitch υπογραμμίζει δε πως το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023, ενώ ο αναλυτής της Capital Economic, αφού λέει πως οι εκλογές του 2023 είναι ακόμη πολύ μακριά δεν θεωρεί πως στο παρόν στάδιο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες