Έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική και νομισματική σταθερότητα δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, στο φόντο των αναταράξεων που προκαλούν ήδη οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών», του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρούβλι δέχεται σημαντικές πιέσεις και υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο περίπου ετών, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται κοντά στα 81 ρούβλια ανά δολάριο (και γύρω στα 91 ρούβλια ανά ευρώ). Χθες, επίσης, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 11%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προχώρησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα δημοπρασίας ομολόγων, επικαλούμενο την «αυξημένη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές».
Εκτίναξη των αποδόσεων
Επρόκειτο, ουσιαστικά, για μια απόφαση-μονόδρομο, καθώς οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου με ρήτρα ρουβλίου εκτινάχθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα. Όσο για τις αποδόσεις των ομολόγων με ρήτρα δολαρίου που λήγουν τον Μάρτιο του 2029 ενισχύθηκαν κατά 52 μονάδες βάσης, στο 5,10%, που είναι οι μεγαλύτερες από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Τέλος, το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους της Ρωσίας βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.
Όπως είναι προφανές, η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε δύο κυρίως μέτωπα. Το ένα είναι η έκταση και το βάθος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα από ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία, Καναδά και άλλες χώρες. «Σήμερα, η κατεύθυνση της αγοράς θα καθοριστεί από τις αποφάσεις της Δύσης αναφορικά με τις κυρώσεις και ένας νέος γύρος πτώσης δεν μπορεί να αποκλειστεί», όπως αναφέρει σε σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα Sinara.
Με το βλέμμα στο Ντονμπάς
Το άλλο έχει να κάνει με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Εκεί, δηλαδή, όπου ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει – αν και αρκετοί θεωρούν πως έχει περιοριστεί, καθώς ούτε η Ουκρανία ούτε, φυσικά, το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν να συγκρουστούν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ντονμπάς.
Την ίδια στιγμή, βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως όσο οι δυτικές κυρώσεις δεν πλήττουν τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, που αποτελούν τον βασικό αιμοδότη του προϋπολογισμού, το πλήγμα στο ρούβλι μπορεί να εξισορροπηθεί. Κι αυτό διότι καθώς οι τιμές τους να εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ, η εισροή συναλλάγματος στα κρατικά ταμεία αυξάνονται ευθέως ανάλογα.
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσαν ένταση στους επενδυτές με αποτέλεσμα οι ασιατικές αγορές να κινηθούν πτωτικά.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που υποχώρησε κατά σχεδόν 3%. Ο κινεζικός Shanghai composite στην ηπειρωτική Κίνα έχασε 1,36% και ο Shenzhen component υποχώρησε κατά 1,655%. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei σημείωσε βαριές απώλειες, χάνοντας 1,71% ενώ ο ευρύτερος Topix έχασε 1,67%.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 1,35%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε απώλειες 1%.
Συνολικά ο MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,9%.
Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη
Με απώλειες υποδέχτηκαν τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx κινείται με πτώση 1,4% υποχωρώντας στις 454,8 μονάδες.
Ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 2,4%, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 6.653 μονάδες με -2% και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει 1,4% και κινείται στις 7.382 μονάδες.
Ο Ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,7% ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 διολισθαίνει στις 8.309 μονάδες με -2,11%.
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες