Συνάλλαγμα αξίας 5 δισ. δολαρίων εισήγαγαν οι ρωσικές τράπεζες τον Δεκέμβιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ρωσικού οργανισμού αξιολόγησης ACRA. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις εισαγωγές συναλλάγματος την αντίστοιχη περίοδο του 2021, που ανήλθαν σε 2,65 δισ. δολάρια. Η αυξημένη ροή συναλλάγματος θεωρείται ότι είναι μια προληπτική κίνηση σε περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις που θα δημιουργήσουν αυξημένη ζήτηση.

Το δολάριο συνήθως κυριαρχεί καθώς πολλοί Ρώσοι επιλέγουν το αμερικανικό νόμισμα ως αντιστάθμισμα σε περίπτωση που υποτιμηθεί το ρούβλι ή αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις κυρώσεις που θα επιβάλουν στη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, σχεδιάζουν να μην επιτρέπουν στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το δολάριο στις συναλλαγές τους  καθώς και να μειώσουν την ικανότητά τους να εξυπηρετούν υποχρεώσεις σε δολάρια.

«Ο λόγος των συναλλαγματικών στοιχείων ενεργητικού παθητικού που κατέχουν οι τράπεζες ρυθμίζεται από την κεντρική τράπεζα και (επί του παρόντος) δεν προκαλεί ανησυχία. Η αύξηση των εισαγωγών (forex) σχετίζεται περισσότερο με μια πιθανή άνοδο της ζήτησης για μετρητά», εξηγεί ο ανώτατος διευθυντής της ACRA,  Βάλερυ Πίβεν.

Παρά τους αυξημένους φόβους για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, οι εισαγωγές συναλλάγματος τον Δεκέμβριο εξακολουθούν υπολείπονται από τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια που εισήχθησαν στη Ρωσία στα τέλη του 2014, όταν το ρούβλι βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Περίπου το ήμισυ των συνολικών τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Ρωσίας, ή περίπου 100 δισεκατομμύρια και 70 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, διατηρούνται σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Παρόλα αυτά είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2002 και του 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διασφαλίσει όλες οι τραπεζικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι σε ξένα νομίσματα, να τηρηθούν εάν οι κυρώσεις πλήξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει προσωρινή αστάθεια της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή