«Σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν την πολιτική τους συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω» σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ανακοίνωση της κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές: «Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ιδιώτες, τράπεζες και μέλη της Δούμας στο στόχαστρο

Αναφερόμενη στις αποφάσεις, η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι περιέχουν μια σειρά από βαθμονομημένα μέτρα:

«Είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισμένων περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».


Η επικεφαλής της Κομισιόν κατέληξε αναφερόμενη στον Nord Stream 2: Για τον Nord Stream 2, νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. «Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως