«Πακέτο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, καθώς επίσης και να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Σε μια σύντομη δήλωση στον Τύπο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι τα κράτη μέλη έδωσαν την «πολιτική τους συμφωνία» σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία και ότι η ΕΕ θα οριστικοποιήσει τώρα τα μέτρα.


«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές».

Οι κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συντονίστηκαν με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, στοχεύουν σε όσους εμπλέκονται στην απόφαση αναγνώρισης των δύο αποσχισμένων εδαφών, καθώς και σε αυτούς που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη. Στοχεύουν επίσης στην ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις  αγορές χρήματος και κεφαλαίου και στις υπηρεσίες της ΕΕ  και θα καταπολεμήσουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τις δύο αποσχισμένες περιοχές. Τα μέτρα της ΕΕ αφορούν τα περισσότερα από 51 μέλη της Ρωσικής Δούμας, καθώς και άτομα και επιχειρήσεις που συνδέονται με τις ρωσικές ενέργειες στις αυτονομιστικές περιοχές.

«Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να συνεχίσει τις επιθετικές του ενέργειες», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα»

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη, θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Οι κυρώσεις από την Βρετανία

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».

Το διάταγμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτήν την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτήν την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή