Πρόκειται για τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι θα κλιμακώνουν τις κυρώσεις τους όσο η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση στην Ουκρανία. Επί της ουσίας τα μέτρα που ανακοίνωσε ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτά που εξαγγέλθηκαν νωρίτερα από την ΕΕ και τη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ιδιώτες, τράπεζες και μέλη της Δούμας στο στόχαστρο

O Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη για τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποκόπτεται από την δυτική χρηματοδότηση. Μάλιστα , είπε με νόημα ότι  θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι των ΗΠΑ.

Όπως είπε θα συνεχίσουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση. Οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές αλλά όχι μόνο. Από σήμερα, ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την άμυνά της στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πως αυτή είναι μία αμυντική κίνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Ο Τζο Μπάιντεν αναρωτιέται τι «δίνει [στον Πούτιν] το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του»;

Αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θα κρίνουμε τη Ρωσία βάσει των πράξεων και όχι των λόγων της, υπογράμμισε και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο. Μάλιστα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διάλογο

Ειδικότερα, ο Αμερικανικός πρόεδρος ανακοίνωσε σαρωτικές κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα VEB. Βάσει αυτών, απαγορεύεται στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επεξεργάζονται συναλλαγές για τη VEB.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν ολοκληρωμένες κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας.

«Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας, είτε στις ευρωπαϊκές αγορές».

Εκτός από τις κυρώσεις για το VEB και το ρωσικό χρέος, ο Μπάιντεν είπε τις επόμενες ημέρες ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε μεμονωμένους Ρώσους στον στενό κύκλο του Πούτιν.

Οι ρωσικές ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους, είπε, «μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου, και έτσι πρέπει να συμμετάσχουν και στον πόνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή