Σε προτροπή προς το Ηνωμένο Βασίλειο για φορολόγηση των πλουσίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ανέφερε σήμερα ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα πρέπει να προωθήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων, ούτως να περιορίσει τον κίνδυνο  του -επίμονα υψηλού- πληθωρισμού, ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό την οικονομική πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά από τον Απρίλιο.

Στην ετήσια αξιολόγησή του για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ταμείο είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά και να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι εισοδήματος και περιουσίας στους πλουσιότερους ανθρώπους.

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να αποτραπεί η ανάγκη για σκληρότερη δράση παράλληλα με την απότομη επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων για τη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Επιτόκια

Μάλιστα πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας τα επιτόκια χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Με την πρόβλεψη του πληθωρισμού από το Ταμείο και την κεντρική τράπεζα να αγγίζει το 7% για τον Απρίλιο, όταν το ανώτατο όριο των ενεργειακών τιμών θα έχει αυξηθεί κατά 54%, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να «προσαρμόζει σταθερά τα επιτόκια προς ένα ουδέτερο περιβάλλον». κάτι μεταξύ 1 και 1,5 τοις εκατό.

Ωστόσο, ακόμη και με μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυτού του τύπου, ο κίνδυνος είναι ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό, ανεβάζοντας τις απαιτήσεις για αυξήσεις τιμών

Δύσκολο έργο

Από εκεί και πέρα, το Ταμείο προσθέτει πως η κεντρική τράπεζα έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, με κίνδυνο να υπονομεύσει την ανάκαμψη εάν αυξήσει πολύ γρήγορα τα επιτόκια και αφήσει τον υψηλό πληθωρισμό να ενσωματωθεί στη ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου. «Προς το παρόν, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο τελευταίος κίνδυνος προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία», κατέληξε το επιτελείο του ΔΝΤ.

Δίνοντας στοιχεία στην επίλεκτη επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Άντριου Μπέιλι, επικεφαλής της τράπεζας της Αγγλίας, πήρε παρόμοια θέση σχετικά με τις απειλές του υψηλού πληθωρισμού. Είπε ότι υπάρχει «πολύ ξεκάθαρα» ο κίνδυνος να συνεχιστούν οι υψηλές αυξήσεις τιμών και οι υψηλές αυξήσεις μισθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή