Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, σύμφωνα με τον Ερέν Γκιουνάν Ουλουσόι, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Επιχειρησιακών Μυλών (IAOM) Eurasia.
«Επειδή η συνολική εξαγωγή σιταριού των δύο χωρών αποτελεί το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, εάν η ένταση κλιμακωθεί, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσφορά όσο και στις τιμές στις αγορές σιτηρών», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu.
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη σιτηρών.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του σιταριού, του πετρελαίου και του χρυσού, αυξήθηκαν. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε σε πάνω από 271 δολάρια ανά τόνο στον μελλοντικό δείκτη των ΗΠΑ, από περίπου 264 δολάρια την Παρασκευή.
Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Απειλή εκτροχιασμού λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Προσδοκίες σιτηρών 2022
Ενώ πέρυσι σημειώθηκε μείωση της παραγωγής σιτηρών λόγω των μέτρων της πανδημίας και της ξηρασίας, αναμένεται αύξηση 3,2% για τη σεζόν 2021-2022, είπε ο Ουλουσόι.
Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών προβλέπεται επίσης να αυξηθεί κατά 2,6% αυτή τη σεζόν, πρόσθεσε.
Και υπογράμμισε, ότι η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά 2,1% σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες σιτηρών όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρώπη, το Καζακστάν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την Πράσινη Συμφωνία, είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να μειώσει την παραγωγικότητα στη γεωργία λόγω των ορίων ορισμένων εισροών στη βιομηχανική γεωργία.
«Ως εκ τούτου, μαζί με την Πράσινη Συμφωνία, θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα αντικαταστήσουν την απώλεια παραγωγής», πρόσθεσε.
Ενώ η τιμή του σιταριού ανά τόνο ήταν περίπου 200 δολάρια τον Μάιο του 2021, ξεπέρασε το επίπεδο των 300 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021 λόγω της απώλειας παραγωγής, της φορολογίας της Ρωσίας και της αυξανόμενης ζήτησης, ειδικά λόγω των αποθεμάτων.
Το 2021, η Ρωσία άρχισε να εφαρμόζει φόρο 70% για τη διαφορά μεταξύ της βασικής τιμής του σιταριού –200 δολ. ανά τόνο — και της τιμής αναφοράς της αγοράς.
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα