Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, σύμφωνα με τον Ερέν Γκιουνάν Ουλουσόι, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Επιχειρησιακών Μυλών (IAOM) Eurasia.

«Επειδή η συνολική εξαγωγή σιταριού των δύο χωρών αποτελεί το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, εάν η ένταση κλιμακωθεί, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσφορά όσο και στις τιμές στις αγορές σιτηρών», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη σιτηρών.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του σιταριού, του πετρελαίου και του χρυσού, αυξήθηκαν. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε σε πάνω από 271 δολάρια ανά τόνο στον μελλοντικό δείκτη των ΗΠΑ, από περίπου 264 δολάρια την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Απειλή εκτροχιασμού λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Προσδοκίες σιτηρών 2022

Ενώ πέρυσι σημειώθηκε μείωση της παραγωγής σιτηρών λόγω των μέτρων της πανδημίας και της ξηρασίας, αναμένεται αύξηση 3,2% για τη σεζόν 2021-2022, είπε ο Ουλουσόι.
Η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών προβλέπεται επίσης να αυξηθεί κατά 2,6% αυτή τη σεζόν, πρόσθεσε.

Και υπογράμμισε, ότι η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά 2,1% σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες σιτηρών όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρώπη, το Καζακστάν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την Πράσινη Συμφωνία, είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να μειώσει την παραγωγικότητα στη γεωργία λόγω των ορίων ορισμένων εισροών στη βιομηχανική γεωργία.

«Ως εκ τούτου, μαζί με την Πράσινη Συμφωνία, θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές που θα αντικαταστήσουν την απώλεια παραγωγής», πρόσθεσε.

Ενώ η τιμή του σιταριού ανά τόνο ήταν περίπου 200 δολάρια τον Μάιο του 2021, ξεπέρασε το επίπεδο των 300 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021 λόγω της απώλειας παραγωγής, της φορολογίας της Ρωσίας και της αυξανόμενης ζήτησης, ειδικά λόγω των αποθεμάτων.

Το 2021, η Ρωσία άρχισε να εφαρμόζει φόρο 70% για τη διαφορά μεταξύ της βασικής τιμής του σιταριού –200 δολ. ανά τόνο — και της τιμής αναφοράς της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή