Αρκετοί ιστότοποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας ήταν εκτός σύνδεσης την Τετάρτη ως αποτέλεσμα μιας μαζικής «κατανεμημένης επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης» (DDoS), δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ο Μιχαϊλο Φεντόροφ, επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας .

Η επίθεση, η οποία επηρέασε επίσης ορισμένες τράπεζες, ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, σύμφωνα με τον Φεντόροφ, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για τους στόχους ούτε για το εύρος της ζημιάς.

Μεταξύ των ιστοσελίδων που ήταν εκτός λειτουργίας, ήταν αυτές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου (Rada) .

Μια επίθεση DDoS έχει σαν στόχο ένα σύστημα, συνήθως έναν server ή ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων (datacenter). Οι χάκες «βομβαρδίζουν»  το σύστημα με ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από διαφορετικές πηγές. Το σύστημα, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί, καταλήγει να εξαντλήσει τους πόρους του, όπως CPU, RAM, κτλ, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται και στο τέλος να καταρρέει.

Η πηγή της επίθεσης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αν και έγιναν ταυτόχρονα με τις ρωσικές κινήσεις προς την Ουκρανία, που πυροδότησαν μπαράζ κυρώσεων από τη Δύση.

Η Ουκρανία ανέφερε μια ξεχωριστή επίθεση την περασμένη εβδομάδα που κατέστρεψε τέσσερις κυβερνητικούς ιστότοπους, σύμφωνα με το NBC News. Την ίδια ώρα, η Κυβερνοαστυνομία της Ουκρανίας είπε ότι πολλοί κάτοικοι είχαν λάβει γραπτά μηνύματα που έλεγαν ότι τα ΑΤΜ στη χώρα δεν λειτουργούσαν, αν και δεν ήταν σαφές εάν κάποια ΑΤΜ επηρεάστηκαν πραγματικά, ανέφερε το NBC News.

Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στους ιστότοπους της ουκρανικής κυβέρνησης.

Προειδοποιήσεις

Προειδοποίηση για νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων με «διεθνείς επιπτώσεις», εξέδωσε και το αρμόδιο βρετανικό κέντρο του National Cyber Security Centre (NCSC), χθες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου κυρώσεων της Βρετανίας κατά της Ρωσίας.

Το NCSC απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για Ρώσους χάκερς, όμως συνέδεσε την προειδοποίηση του με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας τις βρετανικές επιχειρήσεις και οργανισμούς «να ενισχύσουν τις διαδικτυακές τους άμυνες».

Σε ανάλογη επιφυλακή βρίσκονται, πάντως, και άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, εκδίδοντας επίσης προειδοποιήσεις για αυξημένη επιφυλακή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικές σελίδες και τράπεζες της Ουκρανίας έπεσαν θύματα νέας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, που το Κίεβο δεν δίστασε να αποδώσει ευθέως σε Ρώσους χάκερς. Μάλιστα, ανησυχώντας πως υπό την σκιά των εξελίξεων οι επιθέσεις αυτές θα λάβουν τακτικό χαρακτήρα ζήτησε διεθνή τεχνική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες