Προειδοποίηση για νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων με «διεθνείς επιπτώσεις», εξέδωσε το αρμόδιο βρετανικό κέντρο του National Cyber Security Centre (NCSC), λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου κυρώσεων της Βρετανίας κατά της Ρωσίας.

Το NCSC απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για Ρώσους χάκερς, όμως συνέδεσε την προειδοποίηση του με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καλώντας τις βρετανικές επιχειρήσεις και οργανισμούς «να ενισχύσουν τις διαδικτυακές τους άμυνες».

Σε ανάλογη επιφυλακή βρίσκονται, πάντως, και άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, εκδίδοντας επίσης προειδοποιήσεις για αυξημένη επιφυλακή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικές σελίδες και τράπεζες της Ουκρανίας έπεσαν θύματα νέας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, που το Κίεβο δεν δίστασε να αποδώσει ευθέως σε Ρώσους χάκερς. Μάλιστα, ανησυχώντας πως υπό την σκιά των εξελίξεων οι επιθέσεις αυτές θα λάβουν τακτικό χαρακτήρα ζήτησε διεθνή τεχνική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Ε.Ε. απάντησε αμέσως θετικά ενεργοποιώντας την λεγόμενη Cyber Rapid Response Team, που περιλαμβάνει ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια από έξι διαφορετικά κράτη μέλη, ήτοι την Ολλανδία, την Πολωνία, την Λιθουανία, την Εσθονία, την Ρουμανία και την Κροατία. Μάλιστα, η αποστολή στο Κίεβρο θα είναι η πρώτη δραστηριοποίηση της ομάδας στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας PESCO.

Την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης, Λίζα Μόνακο, είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα ανήσυχη για το θέμα και μάλιστα δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα μιας μαζικής κυβερνοεπίθεσης στα διεθνή δίκτυα, όπως αυτή που έλαβε χώρα το 2017 από τον ιό «NotPetya» μολύνοντας δεκάδες χώρες, εταιρείες, τράπεζες και οργανισμούς. Ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται πως είχε κατασκευαστεί από την στρατιωτική υπηρεσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, την GRU.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία