Μνήμες ξεσπάσματος της πανδημίας ξύπνησε η σημερινή πρωτοφανής βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε πάνω από 60 μονάδες σε ένα πολεμικό περιβάλλον που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 6,42% στις 888,31 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 163 εκατ. ευρώ.

Η ζημιά που υπέστη το ΧΑ δεν είναι μόνο αυτές οι 60 μονάδες, αλλά το γεγονός ότι έχασε και τις 900 μονάδες, αλλά και τις 893 μονάδες, που αποτελούσαν τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Και τα δύο οχυρά έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα, καθώς οι πτωτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν από τις λίγες και μετρημένες αγοραστικές δυνάμεις οι οποίες εκδηλώθηκαν σήμερα. Και με ποια προοπτική άλλωστε να ενεργοποιηθούν, όταν οι κλυδωνισμοί είναι τεράστιοι ακόμη και σε μεγάλες αγορές του κόσμου, οι οποίες βυθίζονται εν μέσω τσουνάμι risk off.

Ερώτημα ο χρόνος αντίδρασης

Όπως σχολιάζει και η Trader24, βασική παράμετρος στο κατακόκκινο σκηνικό που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές παραμένει ο μη μετρήσιμος κίνδυνος που ελλοχεύει, δεδομένου ότι υφίστανται γεωπολιτικές δυναμικές που μεταφράζονται αρνητικά σε διπλωματικό επίπεδο, μην αμελώντας το γεγονός ότι η Ουκρανία παραμένει τυπικά υπό τη σκέπη της ΕΕ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δοκιμάζονται και πάλι τα επίπεδα που επί 44 εβδομάδες είχαν ταλαιπωρήσει τον Δείκτη, ο οποίος κινούταν ατασικά εντός αυτών, ενώ το τεχνικό κομμάτι είναι αδύνατον να δώσει μετρημένες πιθανότητες, αφενός λόγω του αντίστοιχα μη μετρήσιμου κινδύνου και των προεκτάσεων μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύρραξης, αφετέρου διότι αυτήν τη στιγμή, μοναδικός καταλύτης της κατευθυντικότητας είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο, επομένως η αβεβαιότητα υπερτερεί.

Σε δεύτερο χρόνο, αυτό που θα αξιολογηθεί κυρίως από τους Long του XA είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, καθώς και τα εναλλακτικά σχέδια εφοδιασμού στο ενδεχόμενο πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου. Στο αρνητικό σενάριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο Σαράντης έχασε 12,82% με τις Eurobank, Πειραιώς και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 10%. Άνω του 5% ήταν η πτώση σε Aegean, Coca Cola, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo. Σε όλο το μήκος του ταμπλό, 136 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, ενώ μόλις δύο σε θετικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες