Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο σε αυτό το στάδιο να λάβει μέτρα για να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, καθώς επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη δράση της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής ζήτησαν σήμερα τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, παρατηρείται δισταγμός στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς μια τέτοια κίνηση, ενώ θα έπληττε σοβαρά τις ρωσικές τράπεζες, θα καθιστούσε δύσκολο για τους ευρωπαίους πιστωτές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και η Ρωσία ούτως ή άλλως έχει δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών.

«Η επείγουσα ανάγκη και η συναίνεση είναι ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», είπε διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν σημαίνει καμία κίνηση για το SWIFT, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ευρείες συνέπειες και στην Ευρώπη.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε: «Δεν γνωρίζω συμφωνία (για τις κυρώσεις SWIFT) αυτή τη στιγμή».

Στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι δανειστές κατέχουν τη μερίδα του λέοντος από τα σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην έκθεση των ξένων τραπεζών στη Ρωσία.

Το SWIFT με έδρα το Βέλγιο, ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται ευρέως από τις τράπεζες για την αποστολή και λήψη εντολών ή πληροφοριών μεταφοράς χρημάτων, εποπτεύεται από κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή