Σε μια πρώτη αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο καγκελάριος Σολτς έκανε το πρωί λόγο για «δραματική μέρα για την Ουκρανία και μια μαύρη ημέρα για την Ευρώπη».

Τόνισε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση στην Μόσχα να τερματίσει την εισβολή. Παράλληλα, ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι επικοινώνησε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του εξέφρασε τηναλληλεγγύη της Γερμανίας «σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Την ίδια στιγμή η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανεβάζει τους τόνους σημειώνοντας σε ανάρτηση στο twitter ότι η «Ρωσία παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες της διεθνούς τάξης». Σε ανάρτησή της η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τονίζει ότι «η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη μέρα ντροπής».

Λίντνερ: «Ο Πούτιν αποκαλύφθηκε ως ψεύτης»

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και πρώην συμπρόεδρος των συγκυβερνώντων Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση ZDF ότι θα υπάρξουν νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας με συντονισμένες ενέργειες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών: «Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα στην από κοινού επιβολή κυρώσεων».

Σε αυστηρό τόνο και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών και προέδρου των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: «Η επίθεση αυτή αποτελεί επίθεση στην διεθνή τάξη. Δεν μπορεί να μην χωρίς επιπτώσεις. Θα επιβληθούν στο Κρεμλίνο αυστηρές κυρώσεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεπέρασε συγκεκριμένα όρια. Αποκαλύφθηκε ως ψεύτης με θύμα των ρωσικό λαό».

Ο Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι η επίθεση κατά της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε «Είμαστε στο πλευρό του ουκρανικού πληθυσμού».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, epd)

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα