Ακόμα και απόψε το βράδυ ενδέχεται να πέσει το Κίεβο στα χέρια των Ρώσων καθώς τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν ουσιαστικά εξουδετερωθεί, εκτιμά ανώτερος αξιωματούχος δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείται το Bloomberg.

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την (κεντρική) Ουκρανία και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου και φαίνεται ότι θα καταλάβουν την πρωτεύουσα, ανέφερε. Ο ρωσικός στρατός ελέγχει επίσης πολλά αεροδρόμια που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διοχετεύσει περισσότερες δυνάμεις στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύεται ότι στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας αν και οι στρατιωτικές ενέργειες έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στα ανατολικά, νότια και στο κέντρο της χώρας, είπε ο αξιωματούχος. Τελικός στόχος του Πούτιν θεωρείται η απομάκρυνση της κυβέρνησης του Κιέβου, για να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτα.

Πανικός

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της κατάστασης πανικού που επικρατεί στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι οι μαρτυρίες κατοίκων που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρέπει να τελειώσω τη δουλειά που κάνω με μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων και μετά να βρω τρόπο να φύγω με την οικογένειά μου», λέει δημοσιογράφος από το Κραματόρσκ. Ένας άλλος κάτοικος από το Ντόνετσκ δεν απαντά σε μηνύματα. Άνθρωποι από όλη την Ουκρανία ανεβάζουν βίντεο με βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη μέση της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν από το Κίεβο ή κρύβονται σε υπόγεια. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά τι συμβαίνει. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι. Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος. «Φεύγω για την οικογένειά μου στην περιοχή της Πολτάβα», λέει η Ανίχα, 22χρονών που ζει στο Κίεβο.

«Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», λέει η Κέιτ, δημοσιογράφος. «Φοβάμαι» λέει η Κατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ. «Η εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη». «Δεν φεύγω από το διαμέρισμά μου» λέει η Αναστασία 24 ετών από το Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι.  «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», λέει σε γραπτό της μήνυμα η Ευγενία, 39 ετών, από τον Χάρκοβο.

«Άκουσα μόνο τις εκρήξεις»

Η Ναταλία, 65 ετών, από το Ντόνετσκ είπε: «Δεν είδα την ομιλία Πούτιν. Δεν ήθελα να την ακούσω, τίποτα δεν με ενδιέφερε. Άκουσα μόνο τις εκρήξεις και είδα στον ουρανό. Δεν φεύγω από το σπίτι μου. Τίποτα δεν θα αλλάξει τη ζωή μου. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να τον σταματήσουν».

«Επικρατεί πανικός εδώ», λέει η Ιρίνα από το Λουχάνσκ.

«Δεν νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου τώρα και είμαι λίγο φοβισμένη», λέει η Ντάσα 26 ετών, από το Κίεβο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα