
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για το χρόνο που θα τερματισθεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Διοικητής της Τραπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αύξησής τους.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους.
Αβέβαιες οι οικονομικές προοπτικές
Ωστόσο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα «πολύ πιο αβέβαιες», κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
«Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή οπτική, θα προτιμούσα μάλλον να συνεχισθεί το APP τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να επισπεύσουμε τον τερματισμό του. Δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τερματισμού του APP τον Μάρτιο», σημείωσε.
Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και εισάγει σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Πίεση στις τιμές
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κρίση αναμένεται να πιέσει τις τιμές «μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα» μετά από μία αρχική κορύφωσή τους. «Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον πληθωρισμό – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρώ ότι η επίπτωση θα είναι αποπληθωριστική μέσω του δυσμενούς αντίκτυπου από την πλευρά του εμπορίου και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας».
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα APP τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο και θα το σταματήσει «λίγο πριν» την αύξηση των επιτοκίων. Οι παράγοντες της αγοράς χρήματος προεξοφλούσαν έως πρόσφατα μία αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος, αν και έχουν περιορίσει τα στοιχήματα αυτά μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Ανάγκη ευελιξίας
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να «αυξήσει την ευελιξία της», αφαιρώντας το «σύντομα» από την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, όπως πρότεινε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό.
Στήριξε επίσης την αλλαγή του μηνύματος της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα», ώστε να αποκλεισθεί μία μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως να ανοίξει η πόρτα σε μία αύξησή τους.
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη πως έχει εξαλειφθεί η αποπληθωριστική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια, ενώ απέδωσε τον σημερινό, πολύ υψηλό πληθωρισμό – που έφθασε στο 5,1% τον Ιανουάριο, σε μία «σειρά σοκ από την πλευρά της προσφοράς».
«Η νομισματική πολιτικής δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα σοκ αυτά. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Για αυτό θα ζητούσα προσοχή», είπε.


Latest News

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ

Αύξηση πωλήσεων κατά 3% για τη Unilever στο ά τρίμηνο - Επιβεβαιώνεται το guidance
Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, οι όγκοι κατά 1,3% και οι τιμές κατά 1,7%

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του

Revolut: Κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2024 - Ανάπτυξη ρεκόρ και ευρεία προσφορά προϊόντων
Το οικονομικό ορόσημο φτάνει καθώς η Revolut προετοιμάζει μια μετάβαση για να γίνει μια πλήρως λειτουργική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τραμπ ετοιμάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν τις τελευταίες εβδομάδες για περαιτέρω εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον κλάδο

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της