Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια τις πρώτες πρωινές ώρες έδωσε το σύνθημα για ρευστοποιήσεις εκτεταμένης κλίμακας τόσο στο ελληνικό ταμπλό, όσο και -προφανώς- στο σύνολο των χρηματαγορών ανά τον κόσμο.

Βασική παράμετρος στο κατακόκκινο σκηνικό που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σήμερα παραμένει ο μη μετρήσιμος κίνδυνος που ελλοχεύει, δεδομένου ότι υφίστανται γεωπολιτικές δυναμικές που μεταφράζονται αρνητικά σε διπλωματικό επίπεδο, μην αμελώντας το γεγονός ότι η Ουκρανία παραμένει τυπικά υπό τη σκέπη της ΕΕ.

Ενδεικτικό της έντασης των ρευστοποιήσεων που μαστίζουν το ΧΑ σήμερα είναι ότι όλες οι μετοχές της αγοράς είναι με αρνητικό πρόσημο, εξαιρώντας τις συνήθεις ύποπτες αμετάβλητες μετοχές – φαντάσματα.

Ο ΓΔ έχει χάσει εν ριπή οφθαλμού το ανοδικό του momentum με τη διάσπαση των 935 μονάδων, συναντώντας προσώρας για δεύτερη φορά τις 910, από όπου και αντέδρασε ενδοσυνεδριακά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δοκιμάζονται και πάλι τα επίπεδα που επί 44 εβδομάδες είχαν ταλαιπωρήσει τον Δείκτη, ο οποίος κινούταν ατασικά εντός αυτών, ενώ το τεχνικό κομμάτι είναι αδύνατον να δώσει μετρημένες πιθανότητες, αφενός λόγω του αντίστοιχα μη μετρήσιμου κινδύνου και των προεκτάσεων μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύρραξης, αφετέρου διότι αυτήν τη στιγμή, μοναδικός καταλύτης της κατευθυντικότητας είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο, επομένως η αβεβαιότητα υπερτερεί.

Πάντως, η συναλλακτική δραστηριότητα είναι χαμηλή συγκρίνοντας με τη σημαντικότητα του ζητήματος, στα 20 εκατ. ευρώ, ώστε να εικάζεται ότι προς το παρόν, οι ρευστοποιήσεις προήλθαν από βραχυπρόθεσμες θέσεις. Η πρώτη αντίσταση φαίνεται στις 940 μονάδες του Δείκτη, και εφόσον τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν και λήξει σύντομα ο συναγερμός, θα αναμένουμε ισχυρές τοποθετήσεις υπέρ της ανοδικής τάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News