
Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χάσει από την περιουσία τους συνολικά 116 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, από τις 16 Φεβρουαρίου και μετά όπως εκτιμά το Forbes, στο φόντο των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή.
Από αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν την Πέμπτη, αφότου ο δείκτης MOEX της Ρωσίας γκρεμίστηκε κατά 33% και το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό-ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η απειλή κυρώσεων που επεκτείνονται πέρα από τον μικρό κύκλο των δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών και των επιχειρήσεων που έχουν ήδη στοχεύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω τις περιουσίες των πλουσιότερων Ρώσων.
Τουλάχιστον πέντε από τους δισεκατομμυριούχους που συμμετείχαν σε πρόσφατη συνάντηση στο Κρεμλίνο, μετά από κάλεσμα του Βλαντιμίρ Πούτιν – οι Αλεκπέροφ, Μίκελσον, Μορντάσοφ, Ποτάνιν και Κερίμοβ – ήταν μεταξύ αυτών που έχασαν τα περισσότερα. Συνολικά, 11 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι υπολογίζεται ότι έχασαν, ο καθένας, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια, την Πέμπτη.
Ο μεγαλύτερος «χαμένος»
Ο Bαγκίτ Αλεκπέροβ, ένας πρώην εργαζόμενος πετρελαίου στην πετρελαϊκή εταιρεία Caspain και ο πρώην Σοβιετικός υπουργός Πετρελαίου που δημιούργησε τη Lukoil, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, ήταν ο μεγαλύτερος «χαμένος».
Είχε απώλειες 3,8 δισ. δολαρίων, χάνοντας περίπου το 15,4% της περιουσίας του που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 21,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Lukoil, οι οποίες διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μόσχας, υποχώρησαν περισσότερο από 30% από την αρχή της ανάπτυξης των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή μέχρι την εκδήλωση της εισβολής.
Η Lukoil είχε μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ μαζί με άλλες ρωσικές εταιρείες ενέργειας όπως η κρατική Rosneft, και το 2014, με οικονομικές και τεχνολογικές κυρώσεις, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο ο οποίος έγινε στόχος αυτή την εβδομάδα των βρετανικών κυρώσεων, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο Τιμτσένκο, ο οποίος κατέχει μερίδια σε διάφορες ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και της εταιρείας πετροχημικών Sibur, απώλεσε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τιμτσένκο, ο οποίος εξακολουθεί να έχει περιουσία μεγαλύτερη από 21 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλήφθηκε στον «στενό κύκλο» του Πούτιν που έγινε στόχος κυρώσεων από το Οικονομικό Ταμείο των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Οι μεγαλύτεροι «χαμένοι»
Βαγκίτ Αλεκπέροβ: – 3.8 δισ. δολ. ή 15.4%
Αλεξέι Μορντάσοφ: – 3.3 δισ. δολ. ή 11.3%
Σουλειμάν Κερίμοβ: -2.6 δισ. δολ. ή 18.2%
Βλαντίμιρ Λισίν: -2.5 δισ. δολ ή 8.3%
Όλεγκ Τινκόβ: – 2 δισ. δολ. ή 52.2%
Βλαντιμίρ Ποτάνιν: -1.9 δισ. δολ., ή 7%
Λεονίντ Μίκελσον: -1.7 δισ. δολ. ή 6.4%
Γκενάντι Τιμτσένκο: – 1.7 δισ. δολ., ή 7.2%
Λεονίντ Φέντουν: -1.2 δισ. δολ., ή 12.8%
Μίκαιλ Σέλκοβ: -1.1 δισ. δολ., ή 24.6%
Ρομάν Αμπράμοβιτς: – 1 δισ. δολ.


Latest News

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης