Το πακέτο τραπεζικών κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξει περισσότερο την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, είπε ότι η πρόταση της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία που θα διεξαχθούν στο Μινσκ δεν συζητήθηκε καν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετείχε, καθώς ήταν μια «δόλια πρόταση».

Οι φοιτητές στο εξωτερικοί και οι… γιαγιάδες της Ρωσίας

Η ίδια δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ARD ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα καθιστούσε αδύνατη την υποστήριξη ομάδων πολιτικών δικαιωμάτων στη Ρωσία από το εξωτερικό, ή για τους Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες χώρες να στείλουν χρήματα για να βοηθήσουν τις γιαγιάδες τους.

«Το σπαθί που φαίνεται πιο κοφτερό δεν είναι πάντα το πιο έξυπνο», είπε. «Δεν είναι μόνο οι ολιγάρχες που κάνουν οικονομικές συναλλαγές. Το πιο αιχμηρό ξίφος αυτή τη στιγμή είναι οι κυρώσεις στις τράπεζες. Τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν πλέον να πουληθούν στο εξωτερικό.»

Αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις θα είναι αποτελεσματικές μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα εναντίον ενός ηγέτη που «καταστρέφει τη χώρα του, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εις βάρος των νέων ανθρώπων που θέλουν ένα μέλλον μαζί στην Ευρώπη», είπε, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν θα σταματήσουν αμέσως την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτός (ο Πούτιν) δεν θέλει να σταματήσει με κανένα τίμημα, είτε του κοστίσει τη διεθνή απομόνωση είτε το οικονομικό μέλλον της χώρας του», είπε. «Εάν παραβιάζει τις αξίες μας, τότε δεν μπορεί να παραμείνει μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή