Ιαπωνία θα ακολουθήσει το παράδειγμα των δυτικών χωρών και του G7 για να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από την πλατφόρμα Swift, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, επιτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση στη Μόσχα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν μέτρα «για να απομονώσουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, ιδίως τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το Swift» και «ζήτησαν από την Ιαπωνία να συμμετάσχει. Η Ιαπωνία θα συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Αναλόγως η Ιαπωνία έχει ακολουθήσει και τα έτερα μέτρα οικονομικών κυρώσεων, όπως αυτά που στρέφονται κατά του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια μονομερής απόπειρα αλλαγής του status quo και διαταράσσει την παγκόσμια τάξη έως τον πυρήνα της» σχολίασε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ανάληψη δράσης αλλά και ενότητα από τον διεθνή παράγοντα.

Παράλληλα, το Τόκιο επιβεβαιώνει την σύμπνοια του ενισχύοντας τα μέτρα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας, όπως διευρύνοντας το ύψους 100 εκατ. δολαρίων πακέτο έκτακτης δανειοδότησης που έχει εγκρίνει προς το Κίεβο, με άλλα 100 εκατ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τον ουκρανικό λαό.

Οι Αμερικανοί είχαν ασκήσει από νωρίς πιέσεις στο Τόκιο να ακολουθήσει το παράδειγμα του διεθνούς παράγοντα για μια δυναμική απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα. Ανησυχούσαν άλλωστε πως τυχόν αναποφασιστικότητα από την πλευρά της Ιαπωνίας, όπως και της Νότιου Κορέας, θα «έσπαγε» το μέτωπο αυτό και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις ευάλωτες δημοκρατίες της Ασίας.

Σημειωτέον πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ιαπωνίας και Ρωσίας είχαν βελτιωθεί σημαντικά με σημείο αιχμής τον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αφήνοντας πίσω τους την πολύχρονη διένεξη τους για την εδαφική ακεραιότητα των Νοτίων Κουρίλων νήσων και των Βόρειων Εδαφών της Ιαπωνίας. Μάλιστα σε απάντηση της ιαπωνικής αντίδρασης στις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο προειδοποίησε πως η συμμετοχή της χώρας στις κυρώσεις θα υπονομεύσουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή