Ποσό άνω των 10 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα κατάφερε να συγκεντρώσει η ουκρανική κυβέρνηση μετά την έκκληση που έκανε μέσω social media για δωρεές από όλο τον κόσμο σε μορφή ψηφιακών νομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία blockchain Elliptic.

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του εξηγεί πως το κάλεσμα για οικονομική βοήθεια από απλούς πολίτες έγινε μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ουκρανίας στο Twitter και αφορούσε δωρεές σε ψηφιακά νομίσματα, όπως bitcoin που θα ήταν πιο εύκολο να διακινηθούν. Οι δωρέες από τους ενδιαφερόμενους κατέληγαν σε δύο κρυπτο-πορτοφόλια.

«Στήριξε τον λαό της Ουκρανίας. Δεχόμαστε δωρεές σε κρυπτονομίσματα» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός αντιπρόεδρος, αλλά και υπουργός ψηφιακής μετάβασης, Μικαίλο Φεντόροφ, αν και δεν διευκρίνισε πως και σε τι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια αυτά το Κίεβο.

Πραγματικά, με φόντο τις συνεχιζόμενες συμπλοκές με επίκεντρο κυρίως το Κίεβο και το Χάρκοβο, οι δωρεές σε crypto άρχισαν να συρρέουν και μέχρι σήμερα το απόγευμα υπολογίζεται πως έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10,2 εκατ. δολάρια, μέσα από τουλάχιστον 11.500 δωρεές. Ένα ποσό που συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς.

Από τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την Elliptic, περίπου 1,86 εκατ. δολάρια προήλθαν από την πώληση ενός NFT, που αρχικά είχε δημιουργηθεί για την συγκέντρωση δωρεών υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα κράτος ζητά άμεση οικονομική βοήθεια από το διεθνές κοινό (crowdfunding) σε μορφή crypto.

Σύμφωνα με την Elliptic, αν στα χρήματα αυτά συνυπολογιστούν και οι δωρέες σε κρυπτονομίσματα που έχουν γίνει προς μη κυβερνητικές οργανώσεις που στηρίζουν τη χώρα και τις δομές της, το συνολικό ποσό της κρυπτο-βοήθειας ανεβαίνει στα 16,7 εκατ. δολάρια.

Έκκληση για μπλόκο στους Ρώσους παίκτες

Παράλληλα, ο υπουργός Φεντόροφ, με νέα ανάρτηση του, ζήτησε από όλα τα μεγάλα ανταλλακτήρια crypto να μπλοκάρουν τους Ρώσους χρήστες, όχι μόνο γνωστά ονόματα της πολιτικής και των επιχειρήσεων αλλά και απλούς πολίτες, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στον οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα υπό μορφή κυβερνοεπιθέσεων κατά εθελοντικών ομάδων που στηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση με κάθε δυνατό, πρακτικό τρόπο. Εξάλλου η Ουκρανία έχει πέσει θύμα αυξανόμενων κυβερνοεπιθέσεων από Ρώσους χάκερες τις τελευταίες εβδομάδες και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει τη βοήθεια διεθνών ειδικών, καθώς και εθελοντών… χάκερς από όλο τον κόσμο που θα ήθελαν να βοηθήσουν στην κυβερνο-άμυνα της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto