Τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο αναμένεται να έχουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τις τιμές να εκτοξεύονται σε πολλούς τομείς της ζωής μας και προβλήματα να δημιουργούνται σε διάφορους κλάδους παραγωγής.
Mετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες απάντησαν στη ρωσική απειλή μέσω οικονομικών κυρώσεων, προσπαθώντας να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας και να αναχαιτίσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις. Ενδεχόμενη, όμως, ανταπάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον αναταραχές.
Ποιες είναι, όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις των εξελίξεων στη Ρωσία τόσο στην ίδια τη Ρωσία αλλά και παγκοσμίως;
Αυξήσεις τιμών ενέργειας
Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκάλεσε εκτόξευση των τιμών πετρελαίου φθάνοντας στα υψηλά της τελευταίας επταετίας και τις μελλοντικές τιμές φυσικού αερίου να αυξάνονται κατά 60%, εντός μόλις μίας ημέρας.
Με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι ο νούμερο 1 προμηθευτής φυσικού αερίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου, η Ευρώπη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αυτή για την παροχή καυσίμων σε οχήματα και αεροπλάνα και τη θέρμανση κατοικιών.
Φόβοι, ωστόσο, επικρατούν, στον απόηχο των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα προβεί στην εργαλειοποίηση των φυσικών πόρων, μέσω του περιορισμού παροχής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αερίου στον κόσμο.
Μία τέτοια ενέργεια από μεριάς της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αστάθεια στην Ευρώπη. Αυτό θα συνέβαινε διότι, εάν μία χώρα, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για την εξασφάλιση φυσικού αερίου, λάβει λιγότερο αέριο απ’ ό,τι συνήθως, τότε θα πρέπει να καλύψει την έλλειψή της με διαφορετικά μέσα, επηρεάζοντας την προμήθεια φυσικού αερίου σε άλλες χώρες.
Μία τέτοια κατάσταση θα οδηγούσε σε εκτόξευση τιμών, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί, εξ αιτίας της αυξημένης ζήτησης, μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ταυτόχρονα, εάν οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ήδη πλήττονται από αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, αποφασίσουν να μετακυλήσουν τα κόστη αυτά στους πολίτες, μέσω της αύξησης των τιμών αεροπορικών εισιτηρίων, θα επηρεαστούν σημαντικά και τα αεροπορικά ταξίδια.
Αυξήσεις τιμών τροφίμων
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα εδάφη της Ουκρανίας δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το «καλάθι του καταναλωτή».
Με την Ουκρανία και τη Ρωσία να εξάγουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τέταρτο του σιταριού και το ήμισυ της παραγωγής τους σε ηλιανθόσπορους και ηλιέλαιο, και με την Ουκρανία να αποτελεί τον κύριο παραγωγό καλαμποκιού, παγκοσμίως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν την παραγωγή και θα διπλασιάσουν τις παγκόσμιες τιμές σιτηρών.
Αυτό, με τη σειρά του, θα επηρεάσει σημαντικά τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στις οποίες εξάγεται περισσότερο από το 40% σιτηρών και καλαμποκιού της Ουκρανίας.
Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Aύξηση κόστους ζωής
Σε επίπεδα που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 1982 ώθησε τον πληθωρισμό η αύξηση των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αγγίζοντας το 7,5% στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξησή του, μετά τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.
Η εν λόγω αύξηση πληθωρισμού, ο οποίος ενδεχομένως να αγγίξει τα επίπεδα του 10%, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης (think tank) Centre for Economics and Business Research, θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες, όπως τη Fed των ΗΠΑ ή την Τράπεζα της Αγγλίας, στην αύξηση των επιτοκίων, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό.
Αύξηση τιμών αυτοκινήτων
Η Ρωσία αποτελεί σημαντική χώρα για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς παράγει μέταλλα, όπως το νικέλιο και το παλλάδιο, που χρησιμοποιούνται για τις μπαταρίες λιθίου-σιδήρου και τους καταλυτικούς μετατροπείς, αντίστοιχα.
Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει την προμήθεια των εν λόγω μετάλλων, ως ανταπάντηση στις κυρώσεις, τα προβλήματα εφοδιασμού θα χειροτερεύσουν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού μετάλλων και τις τιμές αυτοκινήτων να αυξάνονται σημαντικά.
Στη Ρωσία, ακόμη, εδρεύουν αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Stellanitis, η Volkswagen και η Toyota. Yπό τις νέες κυρώσεις τα εργοστάσια αυτά θα δυσκολευθούν σημαντικά να λειτουργήσουν σωστά, παρακωλύοντας την παραγωγικότητά τους και περιορίζοντας την προσφορά νέων αυτοκινήτων.
Πηγή: BBC
Latest News
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους