Τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο αναμένεται να έχουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τις τιμές να εκτοξεύονται σε πολλούς τομείς της ζωής μας και προβλήματα να δημιουργούνται σε διάφορους κλάδους παραγωγής.

Mετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες απάντησαν στη ρωσική απειλή μέσω οικονομικών κυρώσεων, προσπαθώντας να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας και να αναχαιτίσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις. Ενδεχόμενη, όμως, ανταπάντηση της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον αναταραχές.

Ποιες είναι, όμως, οι οικονομικές επιπτώσεις των εξελίξεων στη Ρωσία τόσο στην ίδια τη Ρωσία αλλά και παγκοσμίως;

Αυξήσεις τιμών ενέργειας

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκάλεσε εκτόξευση των τιμών πετρελαίου φθάνοντας στα υψηλά της τελευταίας επταετίας και τις μελλοντικές τιμές φυσικού αερίου να αυξάνονται κατά 60%, εντός μόλις μίας ημέρας.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι ο νούμερο 1 προμηθευτής φυσικού αερίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου, η Ευρώπη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αυτή για την παροχή καυσίμων σε οχήματα και αεροπλάνα και τη θέρμανση κατοικιών.

Φόβοι, ωστόσο, επικρατούν, στον απόηχο των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα προβεί στην εργαλειοποίηση των φυσικών πόρων, μέσω του περιορισμού παροχής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αερίου στον κόσμο.

Μία τέτοια ενέργεια από μεριάς της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αστάθεια στην Ευρώπη. Αυτό θα συνέβαινε διότι, εάν μία χώρα, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για την εξασφάλιση φυσικού αερίου, λάβει λιγότερο αέριο απ’ ό,τι συνήθως, τότε θα πρέπει να καλύψει την έλλειψή της με διαφορετικά μέσα, επηρεάζοντας την προμήθεια φυσικού αερίου σε άλλες χώρες.

Μία τέτοια κατάσταση θα οδηγούσε σε εκτόξευση τιμών, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί, εξ αιτίας της αυξημένης ζήτησης, μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, εάν οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ήδη πλήττονται από αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, αποφασίσουν να μετακυλήσουν τα κόστη αυτά στους πολίτες, μέσω της αύξησης των τιμών αεροπορικών εισιτηρίων, θα επηρεαστούν σημαντικά και τα αεροπορικά ταξίδια.

Αυξήσεις τιμών τροφίμων

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα εδάφη της Ουκρανίας δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο το «καλάθι του καταναλωτή».

Με την Ουκρανία και τη Ρωσία να εξάγουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το ένα τέταρτο του σιταριού και το ήμισυ της παραγωγής τους σε ηλιανθόσπορους και ηλιέλαιο, και με την Ουκρανία να αποτελεί τον κύριο παραγωγό καλαμποκιού, παγκοσμίως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν την παραγωγή και θα διπλασιάσουν τις παγκόσμιες τιμές σιτηρών.

Αυτό, με τη σειρά του, θα επηρεάσει σημαντικά τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στις οποίες εξάγεται περισσότερο από το 40% σιτηρών και καλαμποκιού της Ουκρανίας.

Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Aύξηση κόστους ζωής

Σε επίπεδα που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 1982 ώθησε τον πληθωρισμό η αύξηση των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αγγίζοντας το 7,5% στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξησή του, μετά τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Η εν λόγω αύξηση πληθωρισμού, ο οποίος ενδεχομένως να αγγίξει τα επίπεδα του 10%, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης (think tank) Centre for Economics and Business Research, θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες, όπως τη Fed των ΗΠΑ ή την Τράπεζα της Αγγλίας, στην αύξηση των επιτοκίων, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό.

Αύξηση τιμών αυτοκινήτων

Η Ρωσία αποτελεί σημαντική χώρα για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς παράγει μέταλλα, όπως το νικέλιο και το παλλάδιο, που χρησιμοποιούνται για τις μπαταρίες λιθίου-σιδήρου και τους καταλυτικούς μετατροπείς, αντίστοιχα.

Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει την προμήθεια των εν λόγω μετάλλων, ως ανταπάντηση στις κυρώσεις, τα προβλήματα εφοδιασμού θα χειροτερεύσουν με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού μετάλλων και τις τιμές αυτοκινήτων να αυξάνονται σημαντικά.

Στη Ρωσία, ακόμη, εδρεύουν αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Stellanitis, η Volkswagen και η Toyota. Yπό τις νέες κυρώσεις τα εργοστάσια αυτά θα δυσκολευθούν σημαντικά να λειτουργήσουν σωστά, παρακωλύοντας την παραγωγικότητά τους και περιορίζοντας την προσφορά νέων αυτοκινήτων.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή