Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στο οποίο θα ενταχθούν οι ρητινοπαραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας, κλάδος που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, θα είναι 7ετές και όχι διάρκειας τριών ετών όπως διαρρέεται στους κόλπους των επαγγελματιών, επαναβεβαίωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.

«Υπάρχει μια παραπληροφόρηση. Η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και είναι για 7 χρόνια. Το πρόγραμμα έχει 3ετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι το 2025 και υπάρχει δέσμευση και για τα επόμενα 3 χρόνια. Ξεκάθαρα οι ρητινοπαραγωγοί θα λαμβάνουν 800 ευρώ για 7 χρόνια», τόνισε ο ΥφΑΑΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ιστιαία 100.4». «Το συνολικό κόστος είναι 62 εκατομμύρια ευρώ, είναι δεσμευμένο το ποσό, προεγγεγραμμένο και για την επόμενη περίοδο.  Η κυβέρνηση δε πρόκειται να αλλάξει τη διάταξη, γιατί υπάρχει δέσμευση», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την κοινωνική ασφάλιση του παραπάνω κλάδου, ξεκαθάρισε ότι ήδη εργάζονται στα αντιδιαβρωτικά έργα και άρα ασφαλίζονται.

«Όλοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στα αντιδιαβρωτικά έργα, συνεπώς όλοι δικαιούνται ασφάλισης», είπε και συμπλήρωσε ότι τα αντιδιαβρωτικά έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%.

Σε ότι αφορά τους δασεργάτες, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι έχουν καθοριστεί οι ζώνες όπου μπορούν να αρχίσουν να υλοτομούν, προσθέτοντας ότι εκκρεμεί η τελική ανακοίνωση. «Επικοινώνησα με τον γενικό  διευθυντή δασών και μου μετέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή, έχουν καθοριστεί οι ζώνες που μπορούν να υλοτομήσουν και αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από το δασαρχείο Ιστιαίας. Στον Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας, έχει ήδη καθοριστεί η περιοχή και έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση», είπε και επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα κορμοδέματα.

«Η ενεργειακή κρίση βραχυπρόθεσμα θα επιδεινωθεί»

Ο ΥφΑΑΤ δε παρέλειψε να αναφερθεί και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για σκοτεινές και δραματικές στιγμές που περνά ο λαός της Ουκρανίας. «Ξυπνούν οι χειρότερες μνήμες, δεν είχε φανταστεί κανείς ότι τέτοιας έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνέβαιναν ξανά στην Ήπειρό μας», είπε και μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες αυτής της δραματικής κατάστασης.

«Τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Υπάρχει η ενεργειακή κρίση που βραχυπρόθεσμα θα επιδεινωθεί, εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου. Θα βιώσουμε το φαινόμενο –ντόμινο, ήδη χθες η τιμή του σιταριού διεθνώς άγγιξε σε ιστορικά υψηλά. Αναφορικά δε με το οξύ πρόβλημα των λιπασμάτων, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανατίμησης της  αμμωνίας κατά 400% το τελευταίο 2μηνο-3μηνο», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

«Ευρωβουλευτές της ΝΔ έθεσαν το θέμα στην Ευρωβουλή με ερώτηση στον αρμόδιο επίτροπο για τη δυνατότητα να δοθεί ενίσχυση, χωρίς να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Αναμένουμε την εργαλειοθήκη που θα παρουσιάσει ο επίτροπος στις 2 Μαρτίου. Αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης καθώς οι τιμές των λιπασμάτων συμπαρασύρουν και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων», υποστήριξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO