Ολοκληρώθηκαν, μετά από περίπου 7 ώρες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με τις προσδοκίες για κατάπαυση του πυρός, πριν από τη συνάντηση, να είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τόσο τα ρωσικά, όσο και τα ουκρανικά κρατικά ΜΜΕ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν για τις πρωτεύουσές τους, προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καθορίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις.

Οι τέσσερις όροι που θέτει ο Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγη ώρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η επικοινωνία διήρκησε μιάμιση ώρα και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

«Μην χτυπάς αμάχους και πολιτικές υποδομές»

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, με τον ρώσο πρόεδρο να συμφωνεί.

Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο στόχος των διαβουλεύσεων

Νωρίτερα, η προεδρία της Ουκρανίας είχε υπογραμμίσει ότι οι συνομιλίες είχαν ως στόχο να επέλθει εκεχειρία και να πείσουν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, η Δύση παραμένει καχύποπτη για τα κίνητρα της Ρωσίας.

Ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας – επικαλούμενο τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας