Δεν είναι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις, ούτε τα πολιτικά μέτρα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω και από την πίεση μιας Κοινωνίας των Πολιτών που βρέθηκε στους δρόμους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων για να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία.
Τον χορό των «αντιποίνων» παίρνει τώρα ο ιδιωτικός τομέας, οι φορείς της αγοράς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η έξοδος της BP από τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα της Rosneft με την πώληση του 20% που κατέχει από το 2013, αλλά και η απόφαση του κρατικού fund της Νορβηγίας να προχωρήσει σε αποεπένδυση από περιουσιακά στοιχεία (μετοχές κλπ) που συνδέονται με ρωσικά συμφέροντα. Αναμένεται συνέχεια. Η Δύση πήρε το όπλο της!
Η γερμανική στροφή
Ιδιαίτερη ήταν η χθεσινή μέρα (Κυριακή) για τη γερμανική πολιτική, καθώς στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη γερμανική Βουλή ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε νέα μέτρα στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας. Θα θυμάστε ότι πριν την εισβολή των Ρώσων η Γερμανία είχε αρκεστεί στο να στείλει 5.000… κράνη, κάτι που είχε προκαλέσει και την απάντηση της Ουκρανίας ότι τέτοια βοήθεια δεν είναι αρκετή. Αυτή τη φορά όμως θα αποστείλει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πύραυλους Stinger.
Επιπλέον, θα προωθήσει ακόμα περισσότερο τις ΑΠΕ, τις οποίες μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών Λίντνερ χαρακτήρισε ως «ενέργεια ελευθερίας». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε όμως και η απόφαση εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με ένα ειδικό ταμείο αξίας 100 δις. και την αύξηση των αμυντικών δαπανών άνω του 2% του ΑΕΠ.
Τρία σημεία θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από τις παραπάνω ειδήσεις. Πρώτον και κυριότερο, η Γερμανία που μέχρι τώρα τηρούσε ίσες αποστάσεις και δεν εμπλεκόταν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κάποια κρίση, αυτή τη φορά όχι μόνο εμπλέκεται, αλλά στέλνει και όπλα, κάτι που μέχρι τώρα αρνιόταν κατηγορηματικά να πράξει, ώστε να μην «πυροδοτήσει περαιτέρω αιματηρές συγκρούσεις».
Ένα δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία, με την οποία ειδικά τα χρόνια της καγκελαρίας Μέρκελ δημιουργήθηκαν πολύ στενές σχέσεις με αποκορύφωμα τον Nord Stream 2, η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου διακόπηκε –προς έκπληξη κάποιων και απαίτηση πολλών- μεσοβδόμαδα από τον Σολτς μετά από μεγάλη σχετική συζήτηση. Αντιθέτως, αυτή τη φορά η Γερμανία με την απόφασή της να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία παίρνει ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος, από την αρχή της θητείας του έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΥΠΟΙΚ Λίντνερ και ειδικά για τις θέσεις του όσον αφορά το χρέος. Ο ίδιος όμως, και ως επικεφαλής των φιλελευθέρων (FDP), θέτει, όπως δηλώνει, ως προτεραιότητα την Eλευθερία και έτσι υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου χρέους για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο θα αποτελέσει «επένδυση στην Ελευθερία».
Καβάλα, όπως Αλεξανδρούπολη
Σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι εκπρόσωποι των 4 προεπιλεγέντων σχημάτων θα καταθέσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις δεσμευτικές τους προτάσεις για τον Λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας διαγωνιστικής διαδικασίας – που κράτησε αρκετά σε χρόνο- για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Ο Φίλιππος Β΄ είναι το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου των λιμένων του ΤΑΙΠΕΔ και για πολλούς και διαφορετικούς – αλλά απολύτως εξηγήσιμους- λόγους άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Βεβαίως, τα πράγματα μετά την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία φαίνεται να ξεκαθαρίζουν και αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση το τίμημα για την εξαγορά του 67 % των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Και αυτό γιατί πέραν του όποιου τιμήματος υπάρχουν ζητήματα εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας. Άλλωστε, η Αλεξανδρούπολη και γενικώς, η Βόρεια Ελλάδα αποκτά μια νέα αξία τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής της δυνατότητας.
Πριν από ένα χρόνο περίπου -30 Μαρτίου 2021- η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
2) Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE
3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ
Σήμερα θα γνωρίζουμε όχι μόνο το ποιος θα είναι ο ανάδοχος της υπο-παραχώρησης για το Φίλιππος Β’ αλλά και το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης – έστω και ως μια πρώτη αίσθηση…
Και δύο λόγια για τον λιμένα Φίλιππος Β΄. Ο ΟΛ Καβάλας έχει το δικαίωμα χρήσης και λειτουργίας των κτηρίων, της γης και των εγκαταστάσεων της παραθαλάσσιας ζώνης του εμπορικού λιμένα της Καβάλας ‘Φίλιππος Β’ βάσει Συμβάσης Παραχώρησης (της 15ης Ιανουαρίου 2003, η οποία τροποποιήθηκε το 2019) με το Ελληνικό Δημόσιο. Η Σύμβαση Παραχώρησης και τα παραρτήματά της επικυρώθηκαν με το νόμο 4597/2019, ο οποίος προβλέπει ότι η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα είναι 60 έτη και λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2063.
Η βασική δραστηριότητα του εμπορικού λιμένα Καβάλας Φίλιππος Β΄ είναι η διακίνηση γενικού φορτίου και ξηρού φορτίου χύδην. Επιπροσθέτως, στις λιμενικές του εγκαταστάσεις δύνανται να εξυπηρετηθούν εμπορευματοκιβώτια. Ο εμπορικός λιμένας Καβάλας Φίλιππος Β΄ διαθέτει έτοιμες προς χρήση λιμενικές υποδομές και χώρους διακίνησης και αποθήκευσης φορτίων. Επιπλέον, έχει δυνατότητα επέκτασης, η οποία είναι δυνατή λόγω μιας πρόσφατα ολοκληρωμένης επέκτασης του λιμένα (κρηπιδώματα και τερματική περιοχή).
Κοινή στάση στα ενεργειακά με ελληνική πρωτοβουλία
Επιστολή με τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans και Margrethe Vestager, στον Επίτροπο για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, στην Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, Barbara Pompili.
Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση – EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF). Όπως τονίζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει συλλογικά και αποφασιστικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο σκοπός του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης είναι να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως τους πιο ευάλωτους και να περιορίσει την επιβάρυνση των οικονομιών των Κρατών Μελών από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο νέος ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ
Δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που ρωτούν για το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την ωρίμαση έργων που προορίζονται για την χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντί άλλης απαντήσεως, οι πρόσφατες δηλώσεις του αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας ωρίμασης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης: «Το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την χρηματοδότηση δράσεων και έργων του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η τεχνική επάρκεια και αρτιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους φορείς του Δημοσίου διασφαλίζουν την έγκαιρη ωρίμαση των έργων και την ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κεφαλαίων».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή τη σύμβαση για τα νέα Βιομηχανικά Πάρκα αλλά έχουν ευρύτερη αξία: «Είναι τιμή και ευθύνη για εμάς η εμπιστοσύνη που δείχνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, αναθέτοντάς μας την ωρίμανση έργων, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
Θα φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. Η αρχή γίνεται σήμερα με τα Νέα Βιομηχανικά Πάρκα, ένα καθοριστικό έργο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας, στις βάσεις της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής του “Industry 4.0”».
Latest News
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»