Εξαιρετικά πιθανό είναι η Ελβετία να ακολουθήσει την Ε.Ε. στις οικονομικές κυρώσεις και το πάγωμα ρωσικών assets, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ιγκνάσιο Κασίς.

Σε συνέντευξη του σε γαλλικό δίκτυο, ο πρόεδρος της ελβετικής συνομοσπονδίας δέχτηκε ερώτηση για τη στάση της Ελβετίας απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Δήλωσε, λοιπόν, πως το ομοσπονδιακό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να μελετήσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη στάση της χώρας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Υπό το φως των δραματικών εξελίξεων, η Ελβετία «είναι εξαιρετικά πιθανό» να ακολουθήσει τη γραμμή των σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρά την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας, η ελβετική ηγεσία έχει δεχτεί έντονη κριτική και ασφυκτικές πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες από την κοινή γνώμη και τα εγχώρια media, που την καλούν να πάρει θέση και να σταθεί καθαρά στο πλευρό της Δύσης ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, χθες Σάββατο, πάνω από 20.000 άτομα συμμετείχαν σε μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Βέρνη, στην οποία απαιτήθηκε και από τις ελβετικές αρχές να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Μέχρι τώρα η ελβετική κυβέρνηση είχε περιοριστεί μόνο να ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει την ουδετερότητα της χώρας να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την καταστρατήγηση και παράκαμψη των κυρώσεων που έχει δρομολογήσει η Ε.Ε.

Υπολογίζεται πως, στα τέλη του 2020, οι Ρώσοι διατηρούσαν περίπου 10,4 δισ. ελβετικά φράγκα (ήτοι 11,24 δισ. δολάρια) στις ελβετικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή