Μακριά από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και την παγκόσμια ανησυχία για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα μπορούσε να λάβει η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης, Ρώσοι και Αμερικανοί αστροναύτες συνεχίζουν να συνεργάζονται αρμονικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station-ISS).

Όπως μεταδίδει το CNBC, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Κάθι Λίντερς, ανώτατη αξιωματούχος της NASA, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις από το πεδίο της εργασίας μας ότι οι [Ρώσοι] ομόλογοί μας δεν παραμένουν αφοσιωμένοι στις εν εξελίξει έρευνες».

Ομόνοια στο διάστημα

Οι ομάδες της NASA και της ρωσικής Roscosmos «εξακολουθούν να συζητούν μαζί, να κάνουν προπόνηση μαζί, να δουλεύουν ακόμη μαζί», πρόσθεσε η Λίντερς.

Επί του παρόντος υπάρχουν επτά άτομα στο ISS: πέντε αστροναύτες —τέσσερις Αμερικανοί και ένας Γερμανός—και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες. Η Λίντερς μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Axiom Space, η οποία σχεδιάζει να στείλει πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 30 Μαρτίου.

Αναγκαία η συνεργασία

Ο ISS χωρίζεται σε δύο τμήματα, αυτό των ΗΠΑ και το αντίστοιχο της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατηρούν το ερευνητικό εργαστήριο συνεχώς στελεχωμένο με αστροναύτες και κοσμοναύτες, με τη λειτουργία του τμήματος κάθε έθνους να εξαρτάται αμοιβαία από το άλλο — από συστήματα υποστήριξης ζωής έως προωθητές που κρατούν το ISS σε τροχιά.

Με απλά λόγια, το μέλλον του ISS σε τροχιά – απουσία μιας πολύ δαπανηρής και απαιτητικής επένδυσης από τη NASA – εξαρτάται από τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να λειτουργούμε μόνοι μας», είπε η Λίντερς.

Διερευνούν εναλλακτικές

Ενώ η NASA αναμένει να συνεχίσει να λειτουργεί τον ISS μέχρι το 2030, η Roscosmos δεν έχει ανανεώσει τη συμμετοχή της πέραν του 2024. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, προχώρησε προ ημερών σε μια σειρά κεκαλυμμένων απειλών στο Twitter ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, κάνοντας λόγω για «τερατώδεις συνέπειες» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και στην αποτροχία του ISS.

Η Λούντερς τόνισε ότι η NASA εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να «αποκτήσει μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία». Η Northrop Grumman «ενισχύει εκ νέου τη δυνατότητα» να κρατήσει ο ISS σε τροχιά, πρόσθεσε, ενώ η SpaceX του Elon Musk εξετάζει τι μπορεί να προσφέρει από την πλευρά της στη NASA για να βοηθήσει.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο» να αντικατασταθεί ο ρόλος της Ρωσίας στον ISS, σημείωσε η Λίντερς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία