Με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων εννέα μηνών κλείνει τον Φεβρουάριο ο χρυσός, καθώς οι επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωθούν όλο και περισσότερους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τις επενδύσεις τους.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.914 δολάρια ανά ουγγιά, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά να κερδίσει έως και 2,2% . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,6% στα 1.917,10 δολάρια.

Ο χρυσός αυξήθηκε περίπου 6,5% τον Φεβρουάριο, έχοντας εκτοξευθεί στο υψηλό 18 μηνών των 1.973,96 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο άνω του 7% τη Δευτέρα φθάνοντας έως τα 2.551,50 δολάρια.

Η ρωσική Nornickel είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παλλαδίου στον κόσμο, που χρησιμοποιείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για καταλυτικούς μετατροπείς.

«Με τα αποθέματα βασικών μετάλλων να είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλά, υπάρχει πολύ μικρό πρόσθετο “μαξιλάρι” για περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού, είτε από τη Ρωσία απευθείας είτε έμμεσα λόγω των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και γενικότερα την ενέργεια για μεγαλύτερο διάστημα», σημειώνει η JPMorgan.

Η Ρωσία προμηθεύει το 35% του παγκοσμίου παλλαδίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές