Ρυθμίσεις ν. 4892/2022 περί εκσυγχρονισμού e-ΕΦΚΑ για διάφορα κρίσιμα τρέχοντα θέματα (μέρος 2)

Εισαγωγή

Δημοσιεύθηκε  ο Ν. 4892/2022 (ΦΕΚ 28, Α΄, 22.2.2022), με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος περιέχει και άλλες διατάξεις όπως:

Άρθρο 21 Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Με την συγκεκριμένη διάταξη διευκολύνεται η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας για το σύνολο των συναλλασσόμενων με τον e-Ε.Φ.Κ.Α., αφαιρώντας διοικητικό φόρτο και αντιμετωπίζοντας σειρά προβλημάτων που έχουν ανακύψει γύρω από τη λειτουργία του λογισμικού της έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, που οδηγούν συστηματικά στην καθυστέρηση της χορήγησής της λόγω οφειλών πολύ χαμηλού ύψους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας,

  •  δεν λαμβάνονται υπόψη οφειλές του αιτούντος βεβαιωμένες προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ.
  •  Οφειλές που υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ποσό των εκατό (100) ευρώ πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Άρθρο 22 Διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Με την εν λόγω ρύθμιση καταργείται η διαδικασία της απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αντικαθίσταται από την απευθείας εγγραφή του πολίτη ως ασφαλισμένου μη μισθωτού, όταν προβαίνει στην έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.

Συνεπώς η ρύθμιση απλουστεύει τη διαδικασία έναρξης και μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, καθώς δεν συνιστά πλέον προαπαιτούμενο η προηγούμενη λήψη της απογραφικής δήλωσης από τον ασφαλιστικό φορέα.

Μέσω διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. δύναται πλέον να υποδέχεται την πληροφορία της έναρξης/ μεταβολής, χωρίς να είναι απαραίτητη η προεγγραφή του ασφαλισμένου σε αυτόν, προκειμένου να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση ή προσθήκη νέας δραστηριότητας, υπακτέας στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α..

Δεδομένου ότι για την ορθή υπαγωγή στην ασφάλιση, με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των ενταχθέντων πρώην φορέων, απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες, χορηγείται προθεσμία στον υποψήφιο ασφαλισμένο να δηλώσει στο φορέα τις απαραίτητες πρόσθετες πληροφορίες για την έναρξη της ασφάλισής του.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης εργασιών, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. θα προχωρά στην αυτεπάγγελτη εγγραφή του υποψήφιου ασφαλισμένου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατατάσσοντάς τον στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του αρμόδιου φορέα με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτόν.

Άρθρο 23 Ασφάλιση προσώπων με υποχρεωτική υπαγωγή λόγω ιδιότητας σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς για την ίδια απασχόληση – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 17 και περ. β’ παρ. 3 άρθρου 36 ν. 4387/2016

Με την ρύθμιση αυτή, παρέχεται δικαίωμα στους ασφαλισμένους αυτούς, με αίτησή τους προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., να επιλέξουν πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, η οποία αίτηση για λόγους ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να υποβληθεί σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι τις 31.12.2022 και θα ανατρέχει στην 1η.1.2017.

Με τον τρόπο αυτόν, τα ανωτέρω πρόσωπα θα επιλέξουν τον πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α..

Η πρόβλεψη καταλαμβάνει και ασφαλισμένους που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e- Ε.Φ.Κ.Α. υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.

Με την εν λόγω ρύθμιση ορίζεται, επίσης, ότι η επιλογή πρώην φορέα, τομέα, κλάδου ή λογαριασμού δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογισθεί για το διάστημα από 1ης.1.2017 έως τον μήνα της υποβολής της δήλωσης.

Άρθρο 24 Άδεια λόγω σπάνιου νοσήματος ή πάθησης παιδιού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 43 του ν. 4808/2021

Με την εν λόγω ρύθμιση προστίθενται στις περιπτώσεις του άρθρου 43 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της ειδικής γονικής άδειας που χορηγείται σε εργαζόμενους γονείς λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, πλέον της άδειας φροντιστή και της άδειας νόσησης τέκνου, και οι περιπτώσεις που το παιδί πάσχει από σπάνιο νόσημα – πάθηση, δηλαδή από νόσο που εμφανίζεται με μικρή συχνότητα στον πληθυσμό, της οποίας ο επιπολασμός δεν υπερβαίνει τα 5 ανά 10.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την επίσημη βάση δεδομένων για τις σπάνιες παθήσεις της ORPHANET (παρ. 2 άρθρου 12 του ν. 4213/2013, Α’ 261).

Άρθρο 27 Χορήγηση και παράταση ασφαλιστικής ικανότητας 2022-2023

Σκοπός της ρύθμισης είναι την 1η Μαρτίου να ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις για ένα (1) χρόνο των ασφαλισμένων (και των μελών των οικογενειών τους), για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων,

  • οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και
  • οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Επιπροσθέτως, παρατείνεται με την ίδια διάταξη η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών.

Ο Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος εργασιακών – Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό