Το αμερικανικό πετρέλαιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ράλι του αργού συνεχίζεται. Το ράλι αυτό πυροδοτείται καθώς ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ετοιμάζονται να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την παραγωγή του Απριλίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate , το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, εκτινάχθηκαν περισσότερο από 5% στα 109,23 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2013. Κατά τη διάρκεια της τακτικής διαπραγμάτευσης το συμβόλαιο κέρδισε 8,03% και διαμορφώθηκε στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.

Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 5,6% στα 110,84 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το συμβόλαιο αυξήθηκε 7,15% στα 104,97 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν υπάρχει ανάπαυλα. Αυτή είναι μια δραματική στιγμή για την αγορά και τον κόσμο και τις προμήθειες», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. «Είναι σαφές ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντισταθεί στη Ρωσία αποκλείοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της», πρόσθεσε.

Τόσο το WTI όσο και το Brent εκτινάχθηκαν πάνω από τα 100 δολάρια την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2014 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για την προσφορά σε μια ήδη πολύ στενή αγορά.

«Οι τιμές του αργού δεν μπορούν να σταματήσουν να ανεβαίνουν υψηλότερα, καθώς μια πολύ σφιχτή αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει πιθανότατα περαιτέρω κίνδυνο για τις προμήθειες καθώς εκτυλίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. «Το αργό Brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα επίπεδα των 120 δολαρίων εάν η αγορά πετρελαίου αρχίσει να πιστεύει ότι είναι πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια».

Την Τρίτη, τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανακοίνωσαν σχέδια για αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Ως μέρος αυτού, οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές