Συντονισμένη είναι η προσπάθεια των μεγάλων οικονομιών της Δύσης ώστε να ανακοπεί το «τρελό» ράλι των ενεργειακών τιμών, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ συμφώνησε να απελευθερώσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η ποσότητα θα προέλθει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, περίπου 30 εκατ. βαρέλια θα προέλθουν μόνο από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα και η υπόλοιπη ποσότητα από έτερες δυνάμεις της Ευρώπης και της Ασίας.

Θυμίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη προχωρήσει μονομερώς σε απελευθέρωση ποσότητας ύψους 50 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα τους, τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να επιφέρουν κάποια ιδιαίτερη αντίδραση στις τιμές, που ήταν τότε και ο βασικός τους στόχος.

Τώρα με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν εκκωφαντικά και την τιμή του αργού στο Λονδίνο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων κρίθηκε απαραίτητη. Αν και αναλυτές εκφράζουν και πάλι αμφιβολίες πως θα ανακόψει το ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών, καθώς το έλλειμμα που θα προέκυπτε στην εξίσωση από την αφαίρεση του ρωσικού αργού και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δύσκολα θα μπορούσε να καλυφθεί.

Δεν είναι τυχαίο πως το Brent νωρίτερα «έσπασε» και το όριο των 107 δολαρίων, στα 107,01 δολάρια το βαρέλι, ήτοι αύξηση κατά 9,23%, ενώ το αμερικανικό WTI άγγιξε τα 105,70 δολάρια σημειώνοντας άνοδο ύψους 10,43%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης