Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων μπήκε και η Λευκορωσία μετά το ρόλο που επέλεξε να παίξει στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, οι Βρυξέλλες επικύρωσαν πακέτο κυρώσεων που ουσιαστικά θα απαγορεύσει τις εισαγωγές του 70% των προϊόντων που προέρχονται από την Λευκορωσία.

Τους τελευταίους μήνες η Λευκορωσία είχε επιτρέψει την στάθμευση μεγάλων ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της, στα σύνορα με την Ουκρανία, με το επιχείρημα στρατιωτικών ασκήσεων. Και τελικά την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ρωσική επίθεση εισβάλοντας στην Ουκρανία από το βορρά.

Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. σκλήρυνε το πακέτο των κυρώσεων που είχε δρομολογήσει κατά της χώρας, από τον περασμένο Ιούνιο. Έτσι, βάζει φραγμό σε εισαγωγές προϊόντων όπως η ξυλεία, το τσιμέντο, ο χάλυβας και κυρίως η ποτάσα, που είναι το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας, που καλύπτει περίπου το 20% των παγκόσμιων αναγκών. Επίσης, διευρύνει το μπλόκο σε τεχνολογικά προϊόντα και βιομηχανικό εξοπλισμό από το Μινσκ.

Τα μέτρα έχουν συνολικό ύψος 4 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ δίδεται χρονικό περιθώριο τριών μηνών σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια τους με προμηθευτές από την Λευκορωσία.

Παράλληλα, στους αξιωματούχους του καθεστώτος Λουκασένκο που βρίσκονταν ήδη στη… μαύρη λίστα της Ε.Ε. προστέθηκαν άλλα 22 ονόματα, κυρίως αξιωματούχοι του στρατού.

Χθες η Βρετανία είχε επίσης επικυρώσει επιπλέον κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ενώ τιμωρητικά μέτρα κατά του Μινσκ έχει δρομολογήσει και η αμερικανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή