Νέα μέτρα για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού ανακοίνωσε την Τετάρτη η Γερμανία προσπαθώντας να μειώσει την εξάρτησή της από τον βασικό της προμηθευτή, τη Ρωσία. Το Βερολίνο προχωρά σε παραγγελία αξίας 1,5 δις ευρώ για μη προερχόμενο από τη Ρωσία LNG, ενώ την ίδια στιγμή επιβραδύνει την απανθρακοποίηση.

«Ο πραγματισμός πρέπει να υπερισχύει κάθε πολιτικής δέσμευσης» δήλωσε ο προερχόμενος από το κόμμα τον Πρασίνων υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, σε μια δήλωση που θα θεωρούταν αδιανόητη πριν από μόλις μία εβδομάδα, όπως σχολιάζει το Reuters.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των προμηθειών», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τους φόβους για διακοπές ρεύματος και επιβολή περιορισμού στην παροχή φυσικού αερίου για θέρμανση.

Διαφοροποίηση

Το σχόλιο του Χάμπεκ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη αναφορικά με το πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τον σχεδιασμό για μετάβαση της Γερμανίας προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει την προγραμματισμένη απομάκρυνσή της και από τον άνθρακα, μετά την πυρηνική ενέργεια.

Η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στη Γερμανία, με ποσοστό 38%, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Ο άνθρακας και το φυσικό αέριο αντιπροσώπευαν από κοινού το 43% της ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας πέρυσι.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για ενεργειακή διαφοροποίηση, η Γερμανία ανέθεσε στην αρμόδια αρχή την αγορά LNG αξίας 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από προμηθευτές εκτός Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις προμήθειας μέχρι στιγμής, δήλωσε το υπουργείο την Τετάρτη.

Σε επιστολή προς το Trading Hub Europe που ήρθε σε γνώση του Reuters, το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες παραγγελίες μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία σταμάτησε την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα μετέφερε ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για κατασκευή τερματικών σταθμών LNG και για εκμετάλλευση των εθνικών αποθεμάτων αερίου και άνθρακα σε περίπτωση έλλειψης εισαγωγών φυσικού αερίου.

Πιθανή η «επιστροφή» του άνθρακα

«Βραχυπρόθεσμα (ένα μέτρο) μπορεί να είναι, προληπτικά και για να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, να διατηρήσουμε τα εργοστάσια άνθρακα σε ετοιμότητα και ίσως ακόμη και να τα αφήσουμε να λειτουργήσουν», είπε ο Χάμπεκ.

Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ανοιχτή στην ιδέα να βασιστεί σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα, που βρίσκονται επί του παρόντος σε εφεδρεία. Ακόμα, να επανεκκινήσει σταθμούς που βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή να καθυστερήσει την διακοπή λειτουργίας μονάδων που έχει προγραμματιστεί για φέτος, στο πλαίσιο των σχεδίων για απανθρακοποίηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή