Καταιγιστικές είναι οι επιπτώσεις του Ουκρανικού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο αυξήθηκε κατά 28,56% σε σχέση με τη σημερινή με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί… στα 362,22 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη: Ανάγκη για επιπλέον επιδοτήσεις 2 δισ. ευρώ προκαλεί το «Ουκρανικό»

Σε διάστημα οκτώ ημερών, και συγκεκριμένα από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος αυξήθηκε κατά 106%, καταδεικνύοντας τη ρευστότητα της κατάστασης στην αγορά ενέργειας αλλά και την αδυναμία πρόβλεψης της πορείας του κόστους και των επιπτώσεων.

Εκρηκτικό ενεργειακό μίγμα

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έκρηξη της τιμής για αύριο δεν αποδίδεται μόνο στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην αγορά ενέργειας το «Ουκρανικό» αλλά και στο ενεργειακό μίγμα όπως έχει διαμορφωθεί. Οι ΑΠΕ, που περιορίζουν τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, έχουν συμμετοχή, λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών μόλις κατά 16,25% για την παραγωγή των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτηθούν αύριο. Αντιθέτως, το ακριβότερο φυσικό αέριο συμμετέχει με 53,68%.

Εντονος προβληματισμός

Η εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς, αν η συνεχιστεί το σερί ανόδου των προηγούμενων ημερών και για τους υπόλοιπους μήνες, οι επιδοτήσεις των λογαριασμών που έχουν προϋπολογιστεί για τα 2,5 δισ. ευρώ είναι πολύ πιθανό να μην αρκούν για την κάλυψη σημαντικού μέρους των αυξήσεων.

Όπως έγραψε σήμερα ο ΟΤ , δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού με 500 εκ. έως και 2 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια