Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός, σύμφωνα με μια Αμερικανίδα αξιωματούχο του πυρηνικού τομέα, η οποία βάσιζε τις εκτιμήσεις της στην ανάλυση πληροφοριών που συλλέχθηκαν από εδάφους και… αέρος.

Από την ρωσική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ δύο τραυματίστηκαν. Πλέον, ο έλεγχος του πυρηνικού εργοστασίου Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έχει περιέλθει στις ρωσικές δυνάμεις.

Η υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια, Τζιλ Χράμπι, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνεται καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο που αφορά την έκλυση ραδιενέργειας από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα ωστόσο, και ενώ η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στη διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Στην πρώτη αναλυτική ενημέρωση που παρείχε η υπηρεσία μετά το συμβάν, διαβεβαίωσε πως οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό δεν επηρέασαν τους αντιδραστήρες, αλλά ένα «παρακείμενο» κτίριο.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας των έξι αντιδραστήρων στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκαν καθόλου» είπε ο  Γκρόσι. «Δεν έχει απελευθερωθεί ραδιενεργό υλικό».

Τι λένε οι ειδικοί

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1984 και το 1995, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το ένατο μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει έξι αντιδραστήρες, που ο καθένας παράγει ενέργεια 950MW, με συνολική παραγωγή 5.700MW. Πρόκειται για ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 4 εκατ. σπίτια.

Σε κανονικές εποχές, καλύπτει το ένα πέμπτο των αναγκών της Ουκρανίας σε ρεύμα, καθώς ευθύνεται για τη μισή από την συνολική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν, το πρωί της Παρασκευής, ότι η μονάδα έχει ασφαλιστεί και «η  πυρηνική ασφάλεια είναι τώρα εγγυημένη».

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.


Τα ξημερώματα της Παρασκευής η πυρκαγιά που ξέσπασε σε τμήμα εκπαίδευσης εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης προκάλεσε ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα