Ο κατασκευαστής της βότκας Stolichnaya ανακοίνωσε ένα σημαντικό rebrand, ως άμεση απάντηση στη «σθεναρή θέση» του ιδρυτή της κατά του καθεστώτος Πούτιν και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βότκα της εταιρείας, που διαφημίζεται ως ρωσική, τώρα θα πωλείται και θα διατίθεται απλώς ως Stoli, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Stoli, ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Γιούρι Σέφλερ, εξορίστηκε από τη χώρα του το 2000 λόγω της αντίθεσής του στον Πούτιν. Το ποτό διατίθεται εδώ και καιρό ως ρωσική βότκα, αλλά οι εγκαταστάσεις παραγωγής του βρίσκονται από τότε στη Λετονία. Ο Όμιλος Stoli είναι μια μονάδα του Ομίλου SPI με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης την επιθυμία των εργαζομένων της να αναλάβουν δράση και να αναβιώσουν με ακρίβεια τις λετονικές ρίζες της βότκας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Όμιλος Stoli ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο σλοβακικές πηγές για να βεβαιωθεί ότι κανένα από τα συστατικά του δεν προέρχεται από τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα και η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Diageo, που παράγει τη βότκα Smirnoff και Guinness, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις εξαγωγές της προς την Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διεθνές μποϊκοτάζ κατά της ρωσικής βότκας

Παράλληλα, εκστρατεία υπέρ ενός διεθνούς μποϊκοτάζ της ρωσικής βότκας έχει ξεκινήσει σε ΗΠΑ,  Αυστραλία και Ευρώπη, καθώς πολιτικοί και εταιρείες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στοχεύοντας ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας του.

Τουλάχιστον τρεις κυβερνήτες των ΗΠΑ διέταξαν την αφαίρεση ρωσικής κατασκευής ή επώνυμων οινοπνευματωδών ποτών από τα καταστήματα, ενώ μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης αλκοόλ στη Νέα Ζηλανδία απέσυρε χιλιάδες μπουκάλια βότκας, συμπεριλαμβανομένων των επωνυμιών Ivanov και Russian Standard — και γέμισε τα άδεια ράφια με Ουκρανικές σημαίες.

Δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ποτών της Αυστραλίας, η Dan Murphy’s και η BWS, σταμάτησαν να πωλούν προϊόντα ρωσικής προέλευσης, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια Endeavor Group Ltd.

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σουνούνου δήλωσε στο Twitter ότι το κράτος «στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για ελευθερία».

Περιγράφοντας την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η Cox εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα αναγκάζοντας το Τμήμα Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών της Γιούτα να αφαιρέσει αμέσως όλα τα προϊόντα ρωσικής παραγωγής και ρωσικής επωνυμίας από τα ράφια.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο Mike DeWine διέταξε το τμήμα εμπορίου της πολιτείας να μποϊκοτάρει όλη τη βότκα που παρασκευάζεται από τη Russian Standard, χτυπώντας επίσης τις πωλήσεις της Green Mark Vodka.

Υπάρχουν περίπου 6.400 μπουκάλια βότκας που παράγονται από τη Russian Standard προς πώληση στα 487 πρακτορεία οινοπνευματωδών ποτών του Οχάιο σε όλη την πολιτεία, είπε ο DeWine.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή