Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες o οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε Ca, το δεύτερο χαμηλότερο σκαλί της κλίμακας αξιολόγησης, επικαλούμενος ελέγχους κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας που είναι πιθανό να περιορίσουν τις πληρωμές για το εξωτερικό χρέος της χώρας και να οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

Η Moody’s είπε ότι η απόφασή της να μειώσει την αξιολόγηση της Ρωσίας «οδηγήθηκε από σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προθυμία και την ικανότητα της Ρωσίας να πληρώσει το χρέους της».

Η οικονομία της Ρωσίας έχει βυθιστεί σε κρίση ως αποτέλεσμα των σκληρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση, οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό και αποκοπή αρκετών ρωσικών τραπεζών από τα διεθνή συστήματα πληρωμών SWIFT.

Η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα διέκοψε προσωρινά τις πληρωμές και την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πληρωμές τοκομεριδίων για ξένους επενδυτές που κατέχουν κρατικό χρέος σε ρούβλια, γνωστά ως OFZ. Δεν είπε για πόσο καιρό θα είναι στη θέση τους τα κράσπεδα. Σήμερα επίσης ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πιστωτές και εκείνοι από χώρες που δεν είχαν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα θα πληρωθούν σε ρούβλια με τη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε τη στιγμή της πληρωμής.

Οι πιστωτές θα μπορούσαν επίσης να πληρωθούν στο νόμισμα στο οποίο εκδόθηκε το χρέος εάν λάμβαναν ειδική άδεια, ανέφερε.

Για τους πιστωτές από άλλες χώρες, οι πληρωμές θα κατατίθενται σε ρούβλια σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα διέπεται από κανόνες που ορίζει η κεντρική τράπεζα, πρόσθεσε.

Η Moody’s είπε ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας είχαν αυξηθεί και ότι οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων είναι πιθανό να ανακτήσουν μόνο ένα μέρος της επένδυσής τους.

«Η πιθανή ανάκαμψη για τους επενδυτές θα είναι σύμφωνη με τον ιστορικό μέσο όρο, ανάλογη με την αξιολόγηση Ca», ανέφερε. “Σε επίπεδο αξιολόγησης Ca, οι προσδοκίες ανάκαμψης είναι από 35 έως 65% (της ονομαστικής αξίας).”

Μπαράζ υποβαθμίσεων

Ο Moody’s και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P Global υποβάθμισαν τη Ρωσία σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας Baa3/BBB μόλις την 1η Μαρτίου. Και οι τρεις έκτοτε μείωσαν τη βαθμολογία τους αρκετές βαθμίδες, βάζοντας τα ομόλογά της στα «σκουπίδια».

Ο S&P βαθμολογεί τη Ρωσία στο «CCC-μείον» ενώ ο Fitch την έχει στο Β, με αρνητικές προοπτικές, που σημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Οι οίκοι εκτιμούν ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Μόσχας, για την εισβολή στην Ουκρανία, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να  εξυπηρετήσει το χρέος της και πως θα αποδυναμώσουν την οικονομία της.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η S&P μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα σε «BB+» από «BBB-» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χαμηλώσει περαιτέρω τις αξιολογήσεις της, μόλις γίνουν πιο σαφείς οι μακροοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

«Κατά την άποψή μας, οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα του ρωσικού τραπεζικού τομέα να λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός διάμεσος για το διεθνές εμπόριο», ανέφερε η S&P. Μείωσε επίσης τη βαθμολογία της Ουκρανίας σε «Β-» από «Β».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή