Οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκτίναξαν τις τιμές των εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια.

Πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, πετρέλαιο, αλλά και σιτάρι έφτασαν σε υψηλά πολλών ετών.

Διαβάστε επίσης: Σιτάρι: Βουτιά 50% στις ρωσικές αποστολές μετά τις κυρώσεις

Ο χρυσός σκαρφάλωσε σε υψηλά ενάμιση έτους, σπάζοντας το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε ιστορικό υψηλό 3.173 δολαρίων και το νικέλιο έκανε άλμα πάνω από 20% στο London Metal Exchange, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος που είχε ποτέ.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 1% στα 1.986,29 δολάρια ανά ουγγιά, στις 5:20 ώρα Ελλάδος, μετά την κλιμάκωση νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, στα 2.000,69 δολάρια.

Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 5,6% στα 3.170,49 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 3.172,22 δολαρίων.

Επισημαίνεται ότι η ρωσική Nornickel είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής παλλαδίου στον κόσμο, που χρησιμοποιείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για καταλυτικούς μετατροπείς. Η Ρωσία προμηθεύει συνολικά το 35%  – 40% του παγκοσμίου παλλαδίου.

Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν επίσης άνοδο, επηρεαζόμενα από τη μεγάλη άνοδο στο νικέλιο –πάνω από 20%- με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να προσπαθούν να τιμολογήσουν λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο διακοπής προμηθειών από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου.

Τα κινεζικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδήρου κέρδισαν επίσης έδαφος, με το σιδηρομετάλλευμα να αγγίζει υψηλά έξι μηνών μετά από μια πρόβλεψη η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες για μεγαλύτερες δαπάνες στον κλάδο των υποδομών από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 6%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες με φόντο το σενάριο απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από ΗΠΑ και Ευρώπη και τις καθυστερήσεις στο πεδίο των συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η τιμή του Βrent πλησίασε σήμερα Δευτέρα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008.

«Φίλησε» τα 140 δολάρια το Brent

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, πριν αρχίσει να υποχωρεί κάπως. Περί τις 02:30 (ώρα Ελλάδας), η άνοδος της τιμής διαμορφωνόταν στο 9,02%, στα 128,77 δολάρια. Αφότου άρχισε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά 33%.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό αργό WTI, το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε μέχρι και τα 130,5 δολάρια.

Σε υψηλό 14 ετών το σιτάρι

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν περισσότερο από 5%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών, εξαιτίας των φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία, σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού έχει περιορίσει την παραγωγή και τις αποστολές.

Με τα ουκρανικά λιμάνια κλειστά και τους φορείς εκμετάλλευσης να διστάζουν να εμπορευτούν ρωσικό σιτάρι λόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, οι αγοραστές προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

Το ράλι των τιμών των πρώτων υλών πυροδοτεί τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή της OANDA, Τζέφρι Χάλει, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 θα πρέπει να αναθεωρηθούν απότομα προς τα κάτω και, όπως συμπληρώνει, «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές