Περισσότερο από 50%, σε σχέση με πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν μειωθεί οι αποστολές σιτηρών της χώρας λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η Δύση σε λιμάνια όσον αφορά στη διακίνηση ρωσικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε η ρωσική ένωση σιτηρών.

«Πριν από την τρέχουσα κατάσταση [τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία], οι ημερήσιες αποστολές σιτηρών από τη Ρωσία ανέρχονταν σε 100.000 τόνους. Τώρα ο όγκος είναι λιγότερος από 40.000 τόνους», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Αρκάντι Ζλοτσέφσκι, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Όχι μόνο έχει διακοπεί η ναυσιπλοΐα μέσω της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία φιλοξενεί πολλά μεγάλα ρωσικά λιμάνια, αλλά και οι αποστολές σε διαδρομές μέσω θαλάσσιων οδών και ποταμών στη λεκάνη του Αζόφ, εξήγησε ο Ζλοτσέφσκι, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος επιτρέπεται η εκπλήρωση μόνο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 18% των διεθνών εξαγωγών. Μαζί με την Ουκρανία, η οποία έχει επίσης σταματήσει να μεταφέρει σιτηρά, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Η κρίση απειλεί να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο σε υψηλό όλων των εποχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή