Επιταχύνθηκε το ράλι στις διεθνείς τιμές των commodities μετά την ανακοίνωση από ΗΠΑ και Βρετανία πως προχωρούν σε πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, ενώ και το σχέδιο της Κομισιόν κάνει λόγο για ταχύτατη απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές ροές.

Το νικέλιο «έσπασε» τα κοντέρ ξεπερνώντας τα 100.000 δολάρια τον τόνο, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να διακόψει τις συναλλαγές τουλάχιστον για σήμερα.

Συνολικά από την περασμένη Παρασκευή η τιμή του νικελίου, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε ανοξείδωτο χάλυβα και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, έχει αυξηθεί κατά περίπου 400%!

Πάντως, συνολικά τα μέταλλα, πολύτιμα και μη βρίσκονται σε εντυπωσιακά ανοδική τροχιά. Ο χρυσός βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2.000 δολάρια την ουγγιά (αυτή την ώρα στα 2.069 δολάρια), ενώ εκρηκτική είναι η άνοδος στο παλλάδιο δεδομένου πως η Ρωσία είναι η νούμερο ένα χώρα παραγωγής. Το παλλάδιο, που είναι βασικό μέταλλο για τους καταλύτες των οχημάτων, κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, στα 3.035 δολάρια αυτή την ώρα.

Διαβάστε επίσης: Το νέο σοκ του πετρελαίου 

Εκρηξη στις τιμές 

Λογική και αναμενόμενη αντιστοίχως η επιτάχυνση της ανοδικής πορείας της τιμής του  μαύρου χρυσού, μετά τις ανακοινώσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου πως θα μηδενίσουν σταδιακά μέχρι τα τέλη της χρονιάς τις εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία. Το Brent ανέβηκε έως και στα 132 δολάρια το βαρέλι, ήτοι αύξηση άνω του 7%, ενώ το αμερικανικό WTO βρίσκεται στα 126,81 δολάρια ανεβασμένο κατά πάνω από 6%.

Θυμίζουμε πως η Ρωσία είναι η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου και βασικός προμηθευτής της Ε.Ε., όπως και η δεύτερη κυριότερη χώρα εξαγωγής αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Εξάλλου και η Κομισιόν κατέθεσε σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία και μάλιστα με άμεσο στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου έως τα τέλη του 2022.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι αναλυτές άρχισαν να… ξανακοιτούν τις προβλέψεις τους αναφορικά με την πορεία των τιμών, αν και η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που ασφαλείς εκτιμήσεις δύσκολα μπορούν να γίνουν.

«Πόσο ψηλά μπορούν να πάνε οι πετρελαϊκές τιμές; Διαλέξτε ένα νούμερο, μιλάμε για μια αγορά σε διάλυση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάικ Τραν της RBC Capital Markets, σε σημείωμα του.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις 

Πάντως, η Goldman Sachs ήδη ανέβασε κάθετα τον εκτιμώμενο μέσο όρο τιμής του πετρελαίου για το 2022 και το 2023 επισημαίνοντας πως η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο σοκ που έχει βιώσει ποτέ στα επίπεδα ενεργειακής προσφοράς, δεδομένου του ρόλου που κατέχει η Ρωσία στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα ανέβασε την εκτιμώμενη τιμή για το Brent φέτος από τα 98 στα 135 δολάρια και την προοπτική για το 2023 από τα 105 στα 115 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs μεγάλο μέρος του ρωσικού αργού είχε ήδη μείνει απούλητο το Μάρτιο, καθώς κράτη και επιχειρήσεις γύρισαν την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς καν να υπάρχει ήδη εμπάργκο. Πρόκειται για μια μείωση της τάξεως των 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, ποσότητα που στην παγκόσμια ιστορία συνιστά την πέμπτη μεγαλύτερη μηνιαία διαταραχή από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αμερικανικό και βρετανικό εμπάργκο, αν και εφόσον τελικά υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, θα μπορούσε να «στείλει» τις τιμές πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι, σχολίασε από την πλευρά της η νορβηγική Rystad Energy. Αν και το σενάριο που προέβλεψε η Μόσχα είναι ακόμη χειρότερο: χθες ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ ισχυρίστηκε πως ένα συντονισμένο διεθνές εμπάργκο θα έστελνε το πετρέλαιο πάνω από τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Ρωσικός εκβιασμός

Την ίδια ώρα, αν και η Ε.Ε. έχει στα σκαριά σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, η Μόσχα εκβιάζει να κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες των αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γνωρίζοντας πως τα ευρωπαϊκά σχέδια θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν.

Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε νέα παρέμβαση του διεμήνυσε διά στόματος του επικεφαλής Φατίχ Μπιρόλ πως τα μέλη του είναι έτοιμα να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο για να καλύψουν τυχόν ανάγκες και να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της πετρελαϊκής αγοράς. Και αυτό με δεδομένο πως ήδη την περασμένη εβδομάδα ο ΙΕΑ προχώρησε στην απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών μαύρου χρυσού. Όμως, δεδομένου πως το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής προήλθε από τα αμερικανικά αποθέματα, σημαίνει πως η κίνηση αυτή δεν έλυσε, ούτε θα λύσει, πρακτικά το πρόβλημα.Σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται πως τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 800.000 βαρέλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης