Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά τα 126 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου ενισχύει τις ανησυχίες σε σχέση με τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Μάιο ενισχύθηκαν κατά 3,07 δολάρια ή 2,49%, στα 126,28 δολάρια το βαρέλι στις 07:56 ώρα Ελλάδος.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Απριλίου αυξήθηκαν 2,29 δολάρια ή 1,92%, στα 121,69 το βαρέλι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να προχωρήσουν μόνες τους στην απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, όπως δήλωσε χθες στο Reuters ανώτερος  αμερικανός αξιωματούχος.

Εξάλλου, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αργού πετρελαίου, αντιτίθεται στα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

«Η απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου της τάξης των περίπου 7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα είναι ένας σοβαρός λόγος για περαιτέρω άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Μέχρι τότε το εύρος θα διατηρείται μεταξύ 125 και 130 δολαρίων», σχολίασε ο NS Ramaswamy, επικεφαλής εμπορευμάτων της Ventura Securities Ltd.

Χθες ο ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ απείλησε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέβει πάνω και από τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προχωρήσουν σε εμπάργκο των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία.

Εξάλλου, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η χθεσινή επισήμανση του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχαμάντ Μπαρκίντο ότι «δεν υπάρχει δυναμικότητα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή που να μπορεί να αντικαταστήσει 7 εκατομμύρια βαρέλια εξαγωγών [της Ρωσίας].

Την ίδια στιγμή, τα παγκόσμια αποθέματα φαίνεται να μειώνονται. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές