Εν μέσω των εκτοξευόμενων τιμών της ενέργειας, η αποστολή του ομίλου παραμένει να λειτουργεί ως αξιόπιστος προμηθευτής, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμετ Μπαρκίντο, προσθέτοντας ότι η πετρελαιοπαραγωγική συμμαχία «δεν έχει κανέναν έλεγχο στα τρέχοντα γεγονότα» και ότι η γεωπολιτική έχει πλέον κυριαρχήσει και «υπαγορεύει τον ρυθμό της αγοράς».

Τα σχόλια του Μπαρκίντο, που έγιναν στο CERAWeek από την S&P Global, έρχονται καθώς η βιομηχανία ενέργειας αναστατώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες για την προσφορά που οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά ρεκόρ. Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βράδυ της Κυριακής για πρώτη φορά από το 2008 και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διαπραγματεύονται πλέον σε υψηλά ρεκόρ.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, ένας όμιλος γνωστός ως ΟΠΕΚ+, έχουν επιλέξει να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή.

Ο όμιλος συναντήθηκε τελευταία φορά στις 2 Μαρτίου, αποφασίζοντας να τηρήσει ένα χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της χαλάρωσης του ομίλου από τα σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που έβγαλε από την αγορά τον Απρίλιο του 2020, καθώς η πανδημία μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου.

Η Ρωσία, η οποία αποτελεί μέρος του ΟΠΕΚ+, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαιοπαραγωγά κράτη στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της χώρας από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους είχαν έμμεσες συνέπειες στο ενεργειακό συγκρότημα της χώρας και αξιωματούχοι είπαν ότι ενδέχεται να επέλθουν περισσότερες κυρώσεις.

Ο Μπαρκίντο δεν μάσησε τα λόγια όταν περιέγραψε τη μόνιμη επίδραση της εισβολής της Ρωσίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι που είναι πιθανό να αλλάξει το παιχνίδι σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση», είπε.

Πρόσθεσε ότι δίσταζε να εμφανιστεί στο CERAWeek, προτού πει ότι είναι «σημαντικό να παραμένουν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές