Το ενδεχόμενο να αγοράσει μετοχές ή να αυξήσει τη συμμετοχή της σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων, εξετάζει η Κίνα, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κρατικές εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένων των China National Petroleum, China Petrochemical, Aluminium και Minmetals, για τυχόν ευκαιρίες επένδυσης σε ρωσικές εταιρείες ή περιουσιακά στοιχεία. Στο στόχαστρο του κινεζικού ενδιαφέροντος είναι ρωσικές εταιρείες, όπως ο κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου United και η Rusal International. Στόχος είναι, όπως επισημαίνουν οι πηγές, να ενισχυθούν οι εισαγωγές της Κίνα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση και να διασφαλίσει την επάρκεια τροφίμων. Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδηγούν το Πεκίνο στην απόφαση να εξασφαλίσει εισαγωγές αγαθών, καθώς το κόστος της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξανόμενες τιμές στην οικονομία η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιόητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού των εμπορευμάτων.

Οι συζητήσεις, που δεν είναι δημόσιες, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε συμφωνία. Υπάρχουν βέβαια πηγές που υποστηρίζουν ότι  ορισμένες συνομιλίες μεταξύ κινεζικών και ρωσικών ενεργειακών εταιρειών έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται. Η Κίνα σήμερα έχει παρουσία σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας με χαρακτηριστικές περιπτώσεις να είναι η  CNPC που έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG και 10% στο Arctic LNG 2 και η Cnooc  κατέχει επίσης το 10% της Arctic.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι δε θα διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά τη μαζική εταιρική έξοδο από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. BP, Shell και Exxon Mobil  αιφνιδίασαν τη βιομηχανία ενέργειας αποχωρώντας από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι έχει δηλώσει ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας παραμένουν «στέρεες σαν βράχος», παρόλο που το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και ζήτησε να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή