Οι πιθανότητες η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά η Morgan Stanley & Co.

«Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε ο Σάιμον Γουίβερ, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της εταιρείας στις αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία αυτή θα μοιάζει με την περίπτωση της Βενεζουέλας.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας μπορεί να συμβεί μόλις στις 15 Απριλίου, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς για το δολάριο ΗΠΑ, το χαμηλότερο από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο. Τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από το όριο.

Αν και είναι σπάνιο το δημόσιο χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, η Morgan Stanley είπε ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν». Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους μιας χώρας που διολίσθησε τόσο χαμηλά.

Η JPMorgan Chase & Co. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αφαιρέσει τα ρωσικά ομόλογα από όλους τους ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες της, απομονώνοντας περαιτέρω τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από τους παγκόσμιους επενδυτές. Τα ομόλογα δολαρίου της Βενεζουέλας αφαιρέθηκαν επίσης από τους δείκτες αναφοράς της τράπεζας το 2019, αφού οι κυρώσεις περιόρισαν τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον Γουίβερ, η Ρωσία είναι σαν τη Βενεζουέλα επειδή έχει επίσης σημαντικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία που θα ισχύουν μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή