Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί  στον «δείκτη φόβου» που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς η εξέλιξή του τον Φεβρουάριο δείχνει ότι καταγράφεται μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Φεβρουάριο του 2022 έφτασε το 26,27% στις 28/2/2022 από 30,17% στις 31/1/2022. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 φτάνοντας το 29,33% από 28,94% τον Ιανουάριο του 2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,65%.

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Νοέμβριο του 2021 ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) σημείωσε οριακή πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Η εν λόγω εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητας του ΣΔΠ.

Εναλλακτικά, μπορεί να σηματοδοτεί μια συγκράτηση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα. Συνολικά, δεν παρέχει κάποια ξεκάθαρη πρόδρομη ένδειξη σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση ή μη των οικονομικών συνθηκών στη χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και σχετικά με την επίδραση ορισμένων βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επακόλουθων (δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, άνοδος των τιμών), απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων.

Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με
χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της
συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία