Η Nestle, η Philip Morris και η Imperial Brands προστέθηκαν την Τετάρτη στη λίστα των πολυεθνικών που αποχωρούν από τη Ρωσία, καθώς αυξάνεται η πίεση από τους καταναλωτές στη Δύση προς τις εταιρείες, να πάρουν θέση ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο μεγαλύτερος όμιλος συσκευασμένων τροφίμων στον κόσμο ακολούθησε τους ανταγωνιστές Procter & Gamble και Unilever για παύση των επενδύσεων στη Ρωσία, ενώ η καπνοβιομηχανία Philip Morris ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την παραγωγή και η Imperial προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αναστέλλοντάς την.

Φυγή

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγο αφότου η Coca-Cola και η McDonald’s διέκοψαν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία, όπου υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος προειδοποίησε ότι ξένες εταιρείες που κλείνουν ενδέχεται να οδηγηθούν σε εθνικοποίηση.

Η McDonald’s δήλωσε  ότι το προσωρινό κλείσιμο των 847 καταστημάτων της στη χώρα θα της κόστιζε 50 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas εκτιμά ότι θα δει έως και 250 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερα έσοδα από πωλήσεις.

Η PepsiCo και η Starbucks εντάχθηκαν επίσης στις δεκάδες εταιρείες παγκοσμίως που κλείνουν καταστήματα, εργοστάσια ή αποχωρούν από επενδύσεις για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις, ή λόγω των εμποδίων που έχουν προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνουν τους τρεις κορυφαίους ναυτιλιακούς γίγαντες του κόσμου που ανέστειλαν τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Η Yum Brands Inc, μητρική εταιρεία του γίγαντα τηγανητού κοτόπουλου KFC, δήλωσε ότι σταματά τις επενδύσεις στη Ρωσία, μια αγορά που τη βοήθησε να επιτύχει ρεκόρ ανάπτυξης πέρυσι

«Οι νόμοι του πολέμου»

Ως απάντηση στη φυγή, ο Αντρέι Τουρτσάκ, γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, προειδοποίησε ότι η Μόσχα ενδέχεται να εθνικοποιήσει αδρανή ξένα περιουσιακά στοιχεία.

«Η Ενωμένη Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», έγραψε ο Τουρτσάκ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κόμματος το βράδυ της Δευτέρας.

Η δήλωση ανέφερε τις φινλανδικές ιδιωτικές εταιρείες τροφίμων Fazer, Valio και Paulig ως τις τελευταίες που ανακοίνωσαν αναστολή δραστηριοτήτων.

«Θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», είπε ο Τουρτσάκ.

Κυρώσεις

Η Μόσχα, η οποία αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει πληγεί από σαρωτικές δυτικές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει ασφυξία το εμπόριο, οδήγησαν στην κατάρρευση του ρουβλίου και απομόνωσαν περαιτέρω τη χώρα. Τράπεζες και δισεκατομμυριούχοι έχουν επίσης στοχοποιηθεί.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις ενίσχυσαν τις τιμές των εμπορευμάτων που εξάγει η Ρωσία όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το τιτάνιο, αυτές οι κυρώσεις εμπόδισαν σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα να επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές.

Την Τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η αμερικανική εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοειδών Schlumberger, η οποία αντλεί περίπου το 5% των εσόδων της από τη Ρωσία, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση πιθανότατα θα έβλαπτε τα αποτελέσματά της αυτό το τρίμηνο.

Ο παγκόσμιος διακινητής εμπορευμάτων Trafigura Group άντλησε πιστωτική διευκόλυνση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις τράπεζες για να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Η νορβηγική Yara, κορυφαία εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα περιορίσει την παραγωγή αμμωνίας και ουρίας στην Ιταλία και τη Γαλλία λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή