Την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών πηγών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ισχυρή δικομματική υποστήριξη προς μία κίνηση, η οποία αναγνωρίζουν όλοι ότι θα ανεβάσει κι άλλο τις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ.

«Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν».

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την είδηση, με το αργό Brent LCOc1 για τον Μάιο να αυξάνεται κατά 5,4% στα 129,91 δολάρια το βαρέλι.

Ο Μπάιντεν συνεργάζεται με συμμάχους στην Ευρώπη, οι οποίοι εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο, για να απομονώσει την ενεργειακά βαριά οικονομία της Ρωσίας και τον Πούτιν. Η Βρετανία ανακοίνωσε λίγο πριν τις δηλώσεις του Μπάιντεν ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είχαν ήδη προκαλέσει «κρατήρα» στη ρωσική οικονομία. Είπε ότι οι τελευταίες κινήσεις έγιναν σε στενή συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Ποιος αγοράζει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας;

Η Ρωσία εξάγει μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού την ημέρα και περίπου 8.500 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περισσότερα από 20,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων το μήνα κατά μέσο όρο από τη Ρωσία το 2021, περίπου το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, και η απαγόρευση αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις στις ήδη υψηλές τιμές βενζίνης, αλλά και στον υψηλότατο  πληθωρισμός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν επίσης αμελητέα ποσότητα άνθρακα από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω ως αποτέλεσμα του «πολέμου του Πούτιν», αλλά δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στον αμερικανικό λαό. Προειδοποίησε επίσης τις αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εμπλακούν σε κερδοσκοπία ή αύξηση των τιμών.

Βρετανία: Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα τερματιστούν έως τα τέλη του 2022

Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές